Gemeente Alkmaar


Persberichten top

Extra geld voor schuldhulpverlening Alkmaar

Alkmaar, 21 mei 2008

Alkmaar heeft van het kabinet extra geld gekregen voor haar schuldhulpverlening. Het betreft een incidenteel bedrag van EUR 388.000,- verdeeld over drie jaar en komt voort uit de zogenaamde amendementen Noorman-den Uyl. Het geld wordt met name ingezet voor schuldpreventie en er is ook een koppeling gemaakt met armoedebestrijding. Uiteraard zijn de wethouders Rian van Dam (Sociale Zaken en werkgelegenheid) en Wim van Veen (Zorg en Minimabeleid) blij met deze extra impuls.

Rode lijn

Actief in schuldpreventie en armoedebestrijding Rian van Dam, wethouder Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Wim van Veen, wethouder Zorg: "Deze extra impuls van het Rijk kunnen we goed gebruiken bij het inzetten van extra middelen voor schuldhulpverlening, de schuldpreventie en de vaak daarmee samenhangende armoedebestrijding. Het Rijk heeft landelijk EUR 65 miljoen verdeeld over drie jaar. Met dit bedrag van EUR388.000 kan het schuldpreventieteam de doelgroep actief benaderen en kunnen we de budgetwinkels uitbreiden. Daarnaast wordt er geld uitgetrokken voor schoolkosten die ouders met een minimuminkomen maken."

Andere maatregelen schuldhulpverlening en armoedebestrijding Naast deze gelden uit de amendementen van Noordman- den Uyl, komen er de komende jaren meer financiële middelen vanuit het Rijk om een extra impuls te geven aan armoedebestrijding en het terugdringen van het aantal huishoudens met problematische schulden. Er komt ook geld beschikbaar om gezinnen met jonge kinderen extra te ondersteunen in de richting van participatie. Staatssecretaris Aboutaleb wil namelijk het aantal kinderen dat om financiële reden niet deelneemt aan sport, cultuur of anderszins de komende jaren met de helft terugbrengen.

Succesvolle initiatieven
Alkmaar is al actief in schuldhulpverlening en armoedebestrijding, maar door deze gelden kunnen een paar succesvolle initiatieven voortgezet of uitgebreid worden. Enkele voorbeelden: voortzetten en uitbreiden budgetwinkels, budgetcursussen, meer communicatie om doelgroep te bereiken en preventief te informeren en een preventieloket op school (Money Talk).

21 mei 2008