Nieuw-Vlaamse Alliantie


Brepoels vraagt duidelijke communicatie inzake inbreukprocedures tegen België (21/05/08)

Op 6 mei stuurde de Europese Commissie aan 9 EU-lidstaten een aanmaning omdat ze het nalieten tegen 30 oktober 2007 de vereiste milieuvergunningen voor industriële installaties af te leveren. Dit is de eerste stap van de inbreukprocedure waarover de Commissie volgens artikel 226 beschikt. Ook tegen België is de procedure opgestart.

Een verdere analyse van N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels leverde volgende frappante resultaten op: in het totaal moeten in België ongeveer 1400 vergunningen worden afgeleverd. Daarvan is 88% in orde tegen de deadline van oktober 2007. Het verschil tussen de 3 gewesten die bevoegd zijn voor deze materie, is echter hallucinant. Zo is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat 10 vergunningen moet afleveren voor 0% in orde. Het Waalse Gewest op zijn beurt heeft nog maar een 60-tal van de 200 vergunningen (31%) in orde gebracht en heeft dus een achterstand van maar liefst 69%. Vlaanderen dat het gros van de verantwoordelijkheid draagt (1200 van de 1400 vergunningen) is voor 100% in orde.

Frieda Brepoels: "Ik betreur het ten zeerste dat de Europese Commissie in haar persmededeling geen expliciete melding maakt van dit regionale verschil. Ik vind het onterecht dat ook onze Vlaamse bedrijven, die enorme inspanningen leveren om de Europese wetgeving volledig na te leven, hierdoor een blaam krijgen. In de hele discussie die nu woedt over het imago van België en Vlaanderen in het buitenland, is dit volgens mij een bijzonder relevant punt. Ik heb de Commissie dan ook uitdrukkelijk de vraag gesteld dergelijke frappante regionale verschillen in het vervolg te vermelden in de communicatie naar de pers en zal dit nauwgezet opvolgen."

Ter info

* Het betreft de implementatie van de richtlijn inzake geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging (de IPPC-richtlijn). Aan de hand van de IPPC-richtlijn wil Europa de industriële uitstoot naar lucht, water en bodem voorkomen en beperken. Voor 30 oktober 2007 moesten de lidstaten aan alle industriële installaties die voor 30 oktober 1999 operationeel waren een nieuwe vergunning verlenen of de bestaande vergunning evalueren en, indien nodig, aanpassen. In de hele EU moeten 52000 vergunningen worden afgeleverd. De huidige achterstand bedraagt 9000 vergunningen in de volgende lidstaten: België, Bulgarije, Estland, Griekenland, Italië, Nederland, Portugal, Slovenië en Spanje.

* Cf.
http://ec.europa.eu/environment/air/pollutants/stationary/ippc/pdf /grids.pdf

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu