Poolse politieagenten op stage in Duin- en Bollenstreek

Duin- en Bollenstreek, 21-05-2008 o Twee Poolse politiefunctionarissen verlenen sinds enkele weken assistentie aan de politie in de Duin- en Bollenstreek in de vorm van een stage. De politiefunctionarissen, een wijkagent en een rechercheur, voorzien in een grote behoefte om informatie uit te wisselen met de Nederlandse collegas. In de Duin- en Bollenstreek werken bijna voortdurend meer dan 7500 Polen. Enkelen van hen zijn betrokken bij verschillende vormen van criminaliteit, zoals geweld- en vermogensdelicten. Daarnaast veroorzaken ook Poolse werknemers overlast (verkeerd aanbieden huisvuil, geluids- en parkeeroverlast) in hun woonomgeving. Politie Hollands Midden is het eerste korps in Nederland waar op deze wijze intensief wordt samenwerkt met Poolse politieagenten.

De Poolse politiefunctionarissen lopen onder andere mee met wijkagenten uit de Duin- en Bollenstreek en bezoeken in dit gebied probleemplaatsen en -veroorzakers. De Poolse en Nederlandse collegas kunnen samen aan (Poolse) burgers uitleg geven over aanpak en hoe te handelen bij buurtproblemen, overlast e.d. die Poolse burgers veroorzaken. De Poolse politiefunctionarissen helpen ook bij rechercheonderzoeken waarin Polen betrokken zijn als verdachte, slachtoffer of als getuige. Vanuit hun Poolse kennis en ervaring kunnen zij daarin direct en snel informatie vergaren en vragen van de Nederlandse collegas beantwoorden.

Jarenlange samenwerking Deze uitwisseling is een uitvloeisel van een jarenlange samenwerking tussen de Poolse politieregio Malapolska en Politie Hollands Midden. De korpsleidingen van beide korpsen hebben vorig jaar besloten dat de samenwerking en uitwisseling nu ook in de dagelijkse praktijk op de werkvloer gestalte moest krijgen.

Hierna is het de bedoeling dat er ook politiemensen van de recherche en de basis politiezorg van Politie Hollands Midden op werkbezoek gaan. De Poolse politiefunctionarissen blijven nog tot het einde van mei.

Verbeteren woon/werksituatie Poolse werknemers Sinds medio 2007 hebben de gemeentes in de Duin- en Bollenstreek en haar partners, onder andere Politie Hollands Midden, een werkgroep opgericht om de woon/werksituatie van Poolse werknemers in de Duin- en Bollenstreek te verbeteren. In de werkgroep, die onder leiding staat van burgemeester Mans van Hillegom, hebben de gemeentes Lisse, Hillegom, Noordwijkerhout, Noordwijk, Katwijk, Oegstgeest en Teylingen zitting. Als een van de eerste concrete uitkomsten van de werkgroep is in november 2007 het IPP opgericht.

IPP: Informatiepunt Polen Telefoonnummer: 06- 207 83 514 E-mailadres: IPP@hillegom.nl Website: www.hillegom.nl