Gemeente Hilversum

Sociale koers werpt vruchten af

publicatiedatum: woensdag 21 mei 2008

Het stabiele sociale beleid van het college van Burgemeester en Wethouders werpt zijn vruchten af. De focus op een maatschappelijk en sociaal Hilversum wordt onder meer zichtbaar door de grote aanloop bij het informatieloket Rondkomen, de realisatie en ontwikkeling van de woondienstenzones, de proef met het gratis openbaar vervoer, het opstellen van een lokaal gezondheidsbeleid, de economische visie, het Jeugdbeleid, de integratie van Hilversummers onder de noemer van Stel je voor!, de acties gericht op het terugdringen van alcoholmisbruik bij jongeren en de stappen die worden gezet op het gebied van sport en bewegen. Dit blijkt uit het financiële overzicht dat vandaag openbaar is geworden via de jaarstukken 2007, de 1ste budgetrapportage 2008 en de zomernota 2008. De komende twee jaar zullen vooral in het teken staan van verdere uitbouw van deze activiteiten. Daarnaast worden er extra impulsen gegeven aan sport en bewegen (200.000 euro), cultuur (100.000 euro), fietsbeleid (50.000 euro) duurzaamheid (71.000 euro) en organisatieontwikkeling (50.000 euro). Als de proef met het gratis openbaar vervoer slaagt, dan is er alvast geld gereserveerd om de proef twee jaar langer door te kunnen zetten. Het college voert haar ambities gestaag uit. De ambities zijn echter groter dan het nu beschikbare budget. Om die reden kiest het college ervoor om vanuit een integrale blik naar oplossingen te zoeken. Hierdoor worden de ambities die het college heeft voor de komende twee jaar mogelijk.

Het jaar 2007 is afgesloten met het volgende positieve resultaat : 1,4 miljoen euro. Dit geld wordt zo ingezet dat lopende plannen en initiatieven doorgezet kunnen worden in 2008 en 2009. Ook is er geld nodig voor de invoering van de nieuwe wetten rond ruimtelijke ordening en bouw- en woningtoezicht.

Sport, duurzaamheid en cultuur
Samen met partners, maatschappelijke organisaties en instellingen, verenigingen en inwoners van Hilversum zijn de handen ineen geslagen om een stap voorwaarts te maken op het gebied van sport, duurzaamheid en cultuur. De nieuwe sportnota wordt momenteel besproken met het veld om gezamenlijk de ambities te bespreken en af te stemmen. De visie op duurzaamheid krijgt invulling en er wordt binnen binnenkort een nieuwe cultuurnota gepresenteerd. Om de ontwikkeling te versnellen wil het college aan deze terreinen extra impulsen geven. Wethouder Walters: 'We hebben als college op veel terreinen ambities. Sport, duurzaamheid en cultuur vinden we echter zo essentieel voor de Hilversummers, dat we om die reden extra impulsen geven aan deze beleidsvelden'.

Dekking
Het nieuwe beleid wordt gerealiseerd door een extra jaarlijkse verhoging van de OZB voor bedrijven met 0,5%. Dit levert een opbrengst op van EUR 30.000 in 2009 oplopend tot EUR 150.00 in 2013. Deze verhoging is realistisch, aangezien het OZB-tarief voor bedrijven nog steeds het laagste is van de 36 grootste gemeenten. Walters: 'Verder kiezen wij ook vanuit onze sociale insteek voor het differentiëren van het rioolrecht. Nu betaalt iedereen 194 euro per jaar. Net als bij de gemeenten Apeldoorn en Arnhem, willen we het rioolrecht gaan heffen op basis van de WOZ-waarde. Dat betekent dat mensen in kleine huizen of bedrijven lagere lasten krijgen en mensen in grote huizen en kantoren meer gaan betalen. Aangezien we mensen die in aanmerking komen voor kwijtschelding, nu ook lagere bedragen hoeven kwijt te schelden, levert dit EUR 250.000 aan opbrengsten. En die gebruiken we voor nieuw beleid'.

Voor het cultuurbeleid zetten we EUR 50.000 van het flexibel budget in. Binnen de WMO budgetten wordt een bedrag van EUR 250.000 verschoven: er is geld voor de toename van het aantal deelnemers aan de collectieve ziektekostenverzekering, waar ook de eigen bijdrage thuiszorg onder valt. Tevens is er geld voor de proef met gratis OV: ouderen en WMO-pashouders kunnen gratis met de bus.

Sociaal en solidair gezicht
Het college maakte in haar collegeprogramma 'Een Ander Spoor' afspraken om Hilversum sociaal en solidair te maken. Deze ambitie is binnen alle beleidsterreinen zichtbaar. Voorbeelden zijn de succesvolle invoering van de WMO. Een onderzoek naar de klanttevredenheid van het Loket Wonen Welzijn Zorg laat zien dat Hilversum hoog scoort. Er kwam een nieuwe strategie en aanpak op re-integratie, Werken aan werk. Maatwerk, een klantgerichte benadering, effectief en tegelijk betaalbaar zijn de kernwoorden. De nieuwe aanpak loont, vele Hilversummers vonden werk. Met het project Stel je voor!, dat in 2007 met vijf themabijeenkomsten van start is gegaan, zijn integratie en participatie beter op de agenda gezet. Het project zal de komende jaren doorlopen.

Ingeslagen weg verder uitbouwen
De komende twee jaar gaat het college verder op de ingeslagen weg. Het uitvoeringsprogramma Jeugd Opgroeien en meedoen wordt uitgebouwd. De bouw van het nieuwe poppodium De Vorstin is gestart, er wordt gekeken naar de kwaliteit van (maatschappelijke) accommodaties, de woondienstenzone in de Hilversumse Meent is in ontwikkeling, het IBP wordt verder uitgewerkt, de langzaam verkeertunnel en de stationspleinen komen dichterbij en de nieuwe brandweerkazerne wordt eind van het jaar in gebruik genomen.

Bespreking gemeenteraad
De financiële stukken worden besproken in de Raad van 12 juni in de Discussie en 26 juni in het Besluit. De gemeenteraad zal dan ook de voorstellen die staan in de zomernota 2008 bespreken.