Politie Groningen

Aanhoudingen na diefstal financiële poststukken

Groningen/Haren, 21-05-2008 o De politie heeft vorige week donderdag twee mannen aangehouden voor diefstal en fraude, zoals oplichting en valsheid in geschrifte. Het gaat om twee mannen uit Groningen van 29 en 37 jaar. Het tweetal wordt ervan verdacht financiële poststukken uit brievenbussen te hebben gestolen. Deze poststukken werden gebruikt voor frauduleuze praktijken.

Onderzoek

Regiopolitie Groningen heeft in samenwerking met de Noordelijke Recherche Eenheid onderzoek gedaan. Aanleiding voor het onderzoek waren diverse aangiften van oplichting. Negen mensen deden in juli 2007 aangifte, omdat met een creditcard op hun naam betalingen waren gedaan. In het najaar kwamen daar meldingen bij van International Card Services (ICS). ICS neemt aanvragen voor creditcards in behandeling. De organisatie had aanvragen onderschept die niet rechtmatig waren aangevraagd. Deze valse aanvragen moesten bezorgd worden op een adres aan de Javalaan in Groningen.

Aanhouding

Op donderdag 15 mei 2008 werden de twee verdachten aangehouden. Agenten zagen dat de mannen met een grote hoeveelheid post een leegstaande woning aan de Javalaan in Groningen verlieten. De poststukken bleken op naam te staan van diverse bewoners uit de stad Groningen. Hierop zijn de mannen aangehouden. In de woning van de verdachten werden nog meer poststukken op naam van anderen aangetroffen. Verder werd een identiteitskaart aangetroffen die in Capelle aan den IJssel was ontvreemd.

Werkwijze

Uit onderzoek en verhoor is gebleken dat de verdachten beschikten over valse sleutels. Hiermee lukte het hen om brievenbussen, bij met name portiekflats, te openen. De gegevens van de gestolen poststukken, veelal salarisstroken en afschriften van bank en giro, werden gebruikt voor de aanvraag van een credit card van financiële instellingen. De creditcards werden bezorgd bij een leegstaande woning aan de Javalaan. Met de valse creditcards werden diverse betalingen gedaan of werd dit geprobeerd. De verdachten sloegen hun slag in het zuiden van de stad Groningen en in Haren.

Schade

Bij de negen aangiften uit juli 2007 is een schade ontstaan van circa 6.350,-. Daarnaast wist International Card Services (ICS) meerdere aanvragen te onderscheppen waardoor de schade kon worden beperkt. Uit analyse is gebleken dat tweeëndertig van deze onderschepte aanvragen gekoppeld kunnen worden aan een aanvraag vanuit Groningen. In deze zaken is voor enkele duizenden euros schade.

Dit jaar werd nog tien keer aangifte gedaan. Bij deze aangevers waren hun gegevens gebruikt om credit cards aan te vragen of was geld onrechtmatig van hun bank- of girorekening opgenomen. Bij deze aanvragen werd het aanvraagformulier vervalst. De schade bij deze aanvragen bedraagt circa 42.000,-. Onderzoek moet uitwijzen of de aangehouden verdachten voor al deze zaken in aanmerking komen.

Vervolgonderzoek en aangiften

Het onderzoek is momenteel nog in volle gang. Op basis van de namen die staan op de aangetroffen poststukken, worden die slachtoffers die nog geen aangifte hebben gedaan, schriftelijk door de politie benaderd. Zij kunnen alsnog aangifte doen. Ook anderen die denken slachtoffer geworden te zijn van deze frauduleuze praktijken kunnen zich bij de politie melden. Beide verdachten zitten nog vast. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.