Vereniging van Recreatieondernemers Nederland

Ruim baan voor toerisme in Rivierenland

Op 20 mei heeft het Regionaal Opleidingscentrum voor de regio Rivierenland (ROC Rivor) met medewerking van RECRON, een bijeenkomst georganiseerd met als thema âRuim Baan voor Recreatieâ. ROC Rivor is in augustus 2005 gestart met de opleiding recreatie (Leisure & Hospitality). Men is nu zover dat er een aantal 3e jaars dit jaar met een diploma op niveau 3 de opleiding verlaten.

Uit de presentaties kwam duidelijk het belang naar voren van contact tussen opleiding en het beroepenveld in rivierenland. Petra de Bruin (sociaal manager bij RECRON), gaf een presentatie over onder andere het opleidingsbeleid in de recreatie en het project âRuim Baan voor Recreatieâ. Directeur Richard de Bruin van het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Rivierenland legde uit wat volgens hem de betekenis is van onderwijs in en voor het bedrijf. Maar ook de leerlingen zelf kwamen aan het woord: Hoe is het om stage te lopen bij zwembad âDe Meerâ in Culemborg? volgens Jessie Spijker. Hoe is het om stage te lopen bij Nautilus in Kerkdriel volgens Sven van Gelder; beiden 3e jaars studenten aan de opleiding recreatie Van ROC Rivor. SportPlaza manager Bas Corbijn verhaalde over zijn ervaring met praktijkleren: Het aannemen en opleiden van personeel en de samenwerking met het ROC Rivor.

Gebleken is dat meerdere bedrijven nog geen erkenning als leerbedrijf hebben. Het ROC Rivor wil graag de samenwerking en afstemming op het gebied van onderwijs voor de recreatiesector met het bedrijfsleven in het rivierenland intensiveren door het oprichten van een klankbordgroep. Op de vraag of ondernemers zitting willen nemen in deze âregionale denktankâ werd positief gereageerd.

Het nut van de zogenaamde Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) is helder voor het voetlicht gekomen. De BBL - opleidingen zijn niet alleen bedoeld voor jonge werknemers, ook oudere medewerkers kunnen zich aanmelden. Duidelijk is geworden hoe recreatieondernemers nog meer kunnen profiteren van de opleiding van hun (bestaande) werknemers. Het gegeven dat een goede opleiding een vakbekwame medewerker oplevert is bekend. Maar dat recreatieondernemers er ook een financieel en fiscaal voordeel uit kunt halen was minder bekend. Per leerling ontvangt de ondernemer maar liefst 500 euro subsidie. Daarnaast kunt er nog eens 2500 euro fiscaal verrekend worden. Resultaat: gemotiveerde werknemers met kennis van zaken en financiële voordelen die er niet om liegen. De promotie van BBL beroepsonderwijs is één van de projecten in het kader van het Convenant Ruim baan voor Recreatie. Het doel is 300 extra leerwerkbanen (BBL-trajecten) in de recreatiebranche te creëren. Voor informatie zie http://www.sectorrecreatie.nl/ onder het kopje nieuws.

21 mei 2008
Visie MKB-Nederland over Natura 2000
21 mei 2008
Staatssecretaris ziet problemen Werken aan Winst in 21 mei 2008
Ruim baan voor toerisme in Rivierenland
14 mei 2008
Vereniging voor Saunameesters