Vereniging van Recreatieondernemers Nederland

Staatssecretaris ziet problemen Werken aan Winst in

Staatsecretaris De Jager heeft in antwoord op vragen van CDA Tweede Kamerlid Van Bochove aangegeven de problemen van de recreatiesector in het dossier Werken aan Winst te begrijpen. De staatsecretaris heeft daarom aan de kamer laten weten dat de Belastingdienst in overleg is met RECRON. Het doel is om zo te inventariseren en te onderzoeken hoe de problemen en de discussiepunten in het dossier Werken aan Winst kunnen worden opgelost.

In zijn brief gaf de staatssecretaris ook aan dat er volgens hem een aantal oplossingen zijn. Volgens de staatssecretaris zal de vermindering van de waarde van gebouwen ook tot uiting moeten komen in de WOZ-waarde van het gebouw. Hierdoor neemt de ruimte om investeringen in gebouwen af te schrijven, tot 50% van de WOZ-waarde , toe.
Daarnaast kan de resterende boekwaarde bij slopen of vervangen van een gebouw als extra last in aanmerking worden genomen en op de winst in het jaar van sloop of vervanging in mindering worden gebracht . Ook wijst de minister op de voordelen die volgen uit het dossier Werken aan Winst, zoals de verlaging van de vennootschapsbelasting en de MKB-vrijstelling.

RECRON blijft actief lobby-en voor een zo goed mogelijke regeling, waarbij voorop staat dat de investeringscapaciteit gewaarborgd blijft!

Uit de brief:

De per 1 januari 2007 doorgevoerde afschrijvingsbeperking voor gebouwen heeft ook gevolgen voor de recreatiesector. Het is mij bekend dat in de recreatiesector relatief veel gebouwen worden gebruikt die sneller dan gemiddeld verouderen ofwel in technisch opzicht door intensief gebruik ofwel in economisch opzicht omdat recreanten prijs stellen op vernieuwing. Die snelle veroudering heeft tot gevolg dat de WOZ-waarde geleidelijk zal dalen. Dit leidt ertoe dat de ruimte om investeringen in recreatiegebouwen af te schrijven tot, in de meeste gevallen 50% van de WOZ-waarde, toeneemt. Niettemin zullen er situaties zijn dat ondernemers in de recreatiebranche geconfronteerd kunnen worden met een afschrijvingsbeperking die, op zichzelf bezien, tot een hogere belastbare winst leidt en tot een afname van de liquiditeit en investeringscapaciteit. Volledigheidshalve merk ik op dat bij sloop en vervanging van recreatiegebouwen de (resterende) boekwaarde van het desbetreffende opstal als last in aanmerking genomen kan worden (vergelijk HR 21 april 1993, BNB 93/240). Aldus kan de ondernemer tot aan het moment van herinvesteren in economisch opzicht de volledige waardedaling op zijn winst in mindering brengen. Daar komt bij dat ook de recreatiesector profiteert van de via de Wet werken aan winst doorgevoerde tariefverlaging in de vennootschapsbelasting en de introductie van de MKB-winstvrijstelling in de inkomstenbelasting.

Wel is de Belastingdienst inmiddels met de Recron in overleg om diverse problemen en discussiepunten die zich in de uitvoeringspraktijk voordoen in relatie tot de afschrijvingsbeperking voor gebouwen te inventariseren en te onderzoeken in hoeverre deze, binnen de wettelijke kaders, kunnen worden opgelost.

De Staatssecretaris van Financiën,
Mr. drs. J.C. de Jager

21 mei 2008
Visie MKB-Nederland over Natura 2000
21 mei 2008
Staatssecretaris ziet problemen Werken aan Winst in 21 mei 2008
Ruim baan voor toerisme in Rivierenland
14 mei 2008
Vereniging voor Saunameesters