Ethiopië: 126.000 kinderen ernstig ondervoed 21 mei 2008, Addis Ababa - Unicef meldt dat in Ethiopië zes miljoen kinderen onder de vijf jaar dringend gezondheidszorg en voedsel nodig hebben. Ongeveer 126.000 kinderen zijn ernstig ondervoed en moeten direct daarvoor worden behandeld.

De kinderen leven in arme, door droogte geplaagde gebieden en de omstandigheden waarin ze verkeren zijn sinds 2003 (toen hier een humanitaire crisis plaatsvond) niet meer zo erg geweest. Vooral het zuiden en zuidoosten van het land kampen met grote problemen. Unicef heeft 50 miljoen dollar nodig voor hulpverlening op het gebied van gezondheidszorg, voeding, water en sanitaire voorzieningen.

De stijging van de prijzen van voedsel, brandstof en mest - die gerelateerd zijn aan de wereldwijde voedselcrisis - , droogte, sterfte onder vee en voedseltekorten maken de vooruitzichten van de kinderen er niet beter op. Sinds september 2007 zijn de prijzen van sommige graansoorten tussen de 50 en 90 procent gestegen.

Het aantal kinderen dat naar therapeutische voedingscentra wordt gebracht neemt toe. Unicef zorgt voor speciaal voedsel waarmee kinderen in de centra kunnen aansterken en heeft afgelopen weekend 90 ton van deze therapeutische voeding ontvangen. Om de komende drie maanden door te komen is er echter nog eens 1.800 ton nodig.

De gevraagde 50 miljoen dollar heeft Unicef nodig voor de aanschaf van therapeutische voeding, mazelenvaccins, de behandeling van diarreeziektes en de zorg voor water en sanitaire voorzieningen.