FNV

visual

21-5-2008 Marktwerking stopzetten tot na nieuwe discussie

De vakcentrale FNV wil dat het proces van marktwerking een halt wordt toegeroepen totdat in de Tweede Kamer een diepgaande discussie is gevoerd over nut en noodzaak van marktwerking in nieuwe sectoren als zorg en onderwijs.

Dat zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius maandag 19 mei 2008 bij de hoorzitting over een onderzoek van Economische Zaken (EZ) naar die marktwerking. Het onderzoek naar die marktwerking door EZ moet volgens haar snel vergeten worden. Omdat het onderzoek door EZ zelf is uitgevoerd en omdat het inhoudelijke tekortkomingen vertoont. ,,Wij vinden dat het onderzoek niet die gegevens bevat die ook daadwerkelijk kunnen leiden tot het antwoord op de vraag in welke situaties marktwerking als instrument gewenst is'', aldus Jongerius. ,,En wanneer marktwerking vooral schade zal aanrichten.''

De FNV stelt voor om de Sociaal-Economische Raad (SER) in te schakelen bij het ontwikkelen van vervolgplannen voor invoering van marktwerking in nieuwe sectoren van publieke dienstverlening. ,,Het is opmerkelijk dat de SER in het verleden zelden is betrokken bij de discussie over marktwerking.'' Tot die nieuwe discussies zijn gevoerd moet de poort op slot, stelt de FNV-voorzitter.

Meer over FNV- voorzitter Agnes Jongerius >>

Download de speech van Agnes Jongerius >>

{icon_pdf.gif} Hoorzitting EZ