Gemeente 's-Hertogenbosch

21-05-2008
Middeleeuwse muur krijgt plek op Bastion Maria
Tijdens uitvoering van werkzaamheden in de Dommel is een middeleeuwse muur gevonden. Die is waarschijnlijk destijds in zijn geheel met opzet omgetrokken en in het water terecht gekomen. Het is een unieke vondst. Het college heeft besloten een gedeelte van de gevonden muur te herplaatsen. Dit gebeurt op het nabij gelegen bastion Maria, ter hoogte van de Berewoutstraat. De herplaatsing is mogelijk omdat het Bastion Maria momenteel wordt gereconstrueerd in het kader van het project Vestingwerken. Bovendien heeft op die plek oorspronkelijk een vergelijkbare muur gestaan.

Historie
De Bossche archeologen vermoeden dat de stad op de plek van de gevonden muur in eerste instantie alleen werd beschermd door een aarden wal. Pas aan het eind van de 15e eeuw werd een muur geplaatst. Die muur werd veel minder zwaar uitgevoerd dan elders langs de vesting. Uit inspectietekeningen uit 1614 blijkt dat de muur in slechte staat verkeerde. Het was de periode van het 12-jarig bestand (1609-1621). De vesting moest kennelijk in noodtempo op oorlogssterkte worden gebracht. Er was waarschijnlijk zoveel haast dat de slechte muur in zijn geheel is omgetrokken in de stadsgracht en is vervangen door een nieuwe muur.

Bekijken
De muur die nu is gevonden, ziet er nog zo uit als toen hij in 1614 werd omgetrokken, compleet met schietgaten, gemaakt voor vroege kanonnen en kruisboogschutters. De authenticiteit daarvan maakt de vondst uniek. Wandelaars en bezoekers kunnen straks de herstelde muur bekijken als onderdeel van de openbare ruimte langs de Westwal.