VVD


21-5-2008

EP: Volledig vrij wegvervoer vanaf 2014

Vandaag heeft het Europees Parlement bepaald dat het wegvervoer in de Europese Unie per 2014 volledig vrij moet zijn. Hiermee ligt het EP op ramkoers richting de Europese Commissie en de Raad.

Alweer een jaar geleden lanceerde de Europese Commissie een nieuwe verordening waarin zij voorstelt om cabotage (het goederenvervoer over de weg binnen landsgrenzen van een andere lidstaat) te beperken tot een maximum van 3 ritten per week aansluitend op internationaal vervoer. VVD-europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert beschouwde dit voorstel als een stap terug.

Jeanine Hennis- Plasschaert: "Al jaren lang wordt er flink gekibbeld als het gaat om het fenomeen 'cabotage'. De bestaande regelgeving, waaronder vervoersondernemers worden toegelaten tot het binnenlands goederenvervoer over de weg in een lidstaat waar zij niet gevestigd zijn, zou door het gebruikte begrip 'tijdelijk' te onduidelijk zijn. Feit is echter dat verschillende lidstaten dit als een excuus hebben gebruikt om de eigen markt (verder) af te schermen. Met het voorstel van de Europese Commissie werd in feite een lang gekoesterde Franse wens gecodificeerd."

"Ik ben dan ook blij dat een meerderheid van het Parlement heeft gestemd voor volledige openstelling van het Europese goederenvervoer in 2014. Het jaar 2014 is weliswaar rijkelijk laat maar wel realistisch. Voor een zo efficiënt mogelijke planning is een vrije markt immers een noodzakelijke voorwaarde. Duidelijk moet zijn dat elke beperking, of het nu gaat om cabotage zoals in dit geval of de totaal onzinnige lappendeken aan rijverboden, tot méér vervoersbewegingen leidt. Het woord is nu aan de EU-lidstaten."