Provincie Noord-Holland

Datum

21-5-2008

Onderwerp

Baggeren Noordhollandsch Kanaal volgende week van start

Katja Grevers

De provincie Noord-Holland hervat volgende week bij t Zand de baggerwerkzaamheden in het Noordhollandsch Kanaal. Aansluitend start het beveiligd baggeren van de ingang van de Kooysluis. Hier is namelijk vorig jaar munitie gevonden. Tot eind augustus zal het Noordhollandsch Kanaal tussen de ingang van de Kooysluis en de Koopvaardersschutsluis grote delen van de dag voor de scheepvaart gestremd zijn. Dit in verband met de veiligheid tijdens het baggeren.

De provincie Noord-Holland baggert het Noordhollandsch Kanaal voor de doorvaart van schepen en goede waterafvoer. De werkzaamheden waren al eerder gestart, maar zijn uit veiligheidsoverwegingen stilgelegd omdat vorig jaar ter hoogte van de Kooysluis munitie is gevonden. Het betrof munitie met geringe slagkracht. Het deel bij t Zand is niet verdacht. Hier is historisch onderzoek verricht en detectieonderzoek.

Vanaf maandag 19 mei zijn specialistische duikers aan het werk bij de ingang van de Kooysluis. Zij controleren of er verdachte voorwerpen aanwezig zijn en zo ja, welke. Dit onderzoek is nodig om te voorkomen dat tijdens het baggeren explosieven worden aangetroffen met een grotere slagkracht. Als er iets wordt gevonden, wordt dit eerst verwijderd voordat de baggerwerkzaamheden weer beginnen. De verwachting is dat de baggerwerkzaamheden bij de Kooysluis rond 9 juni kunnen beginnen.

Gevolgen voor de scheepvaart
De Kooysluis en het kanaal tussen de Kooybrug en de Koopvaardersschutsluis zijn tijdens de duikwerkzaamheden voor alle scheepvaart gesloten op de volgende momenten:

* Stremming van maandag 19 mei t/m vrijdag 23 mei 2008: van 07:00 tot 17:00 uur van maandag tot vrijdag. Bij aanbod van scheepvaart is passage mogelijk om 10:00 uur en om 13:00 uur.
* Stremming van maandag 26 mei t/m vrijdag 11 juli en van maandag 10 augustus t/m vrijdag 28 augustus 2008: van 07:00 tot 21:00 uur van maandag tot vrijdag. Bij aanbod van scheepvaart is passage mogelijk om 10:00, 13:00 en 17:00 uur.

Voor de scheepvaart: ter plaatse is een patrouillevaartuig aanwezig dat uitluistert op marifoonkanaal 10.