Gemeente Medemblik

Burgemeesters Medemblik en Hlinsko

Het college van Medemblik heeft van 14 t/m 17 mei een bezoek gebracht aan de Tsjechische partnerstad Hlinsko. Doel van het bezoek was enerzijds een kennismaking met het gemeentebestuur, de bedrijven en verschillende instanties. Tweede reden van het bezoek was de ondertekening van een nieuwe overeenkomst. Hierin wordt het partnerschap, dat in 1994 is aangegaan tussen Hlinsko en de voormalige gemeente Wognum, onverkort voortgezet tot 1 januari 2010. Na de eventuele fusie met Wervershoof en Andijk, wordt het partnerschap opnieuw ter discussie gesteld.

Officiële bespreking
Een delegatie van het Medemblikse Platform Hlinsko was eveneens naar de Tsjechische stad afgereisd. Donderdagochtend 15 mei werd de groep uit Medemblik hartelijk welkom geheten door de burgemeester van Hlinsko, Magda Krivanová. Op het programma stonden diverse bezoeken aan onder andere de plaatselijke bierbrouwerij "Rychtar", het openlucht museum "Veselý Kopec" en een in januari jl. geopend verzorgingshuis voor bejaarden. Dit supermoderne gebouw is geheel ingericht volgens Hollands model. Vrijdagochtend vond een officiële bespreking plaats in het gemeentehuis van Hlinsko. De burgemeester, loco-burgemeester en een aantal ambtenaren waren daarbij aanwezig.

Op de agenda:
o het probleem "Jongeren, alcohol en drugs"; net als in Nederland is dit ook in Tsjechië een groot probleem. In de aanpak valt veel van elkaar te leren.
o toerisme; hoe kunnen we het toerisme in de streek rondom Hlinsko bevorderen?
o hoe ver staat het in Hlinsko met het gescheiden inzamelen van afval? Hlinsko bezocht in mei vorig jaar afvalverwerkingsbedrijf Holland Collect.