Gemeente Zeist

21-05-2008: Platform MGG biedt rapportage over nabuurschap aan Laatst gewijzigd: 21 mei 2008

Persbericht Platform Middelgrote Gemeenten

21 mei 2008

Rapport `Kracht ontwikkelen door nabuurschap' van het Platform Middelgrote Gemeenten overhandigd aan commissievoorzitter d'Hondt

Vandaag is om 12.30 uur uit handen van de voorzitter van het Platform Middelgrote Gemeenten, drs. J.J.L.M. Janssen (burgemeester van Zeist) het rapport `Kracht ontwikkelen door nabuurschap' aangeboden aan de voorzitter van de Interbestuurlijke Taakgroep Gemeenten (BZK/VNG), de heer mr. E.M. d'Hondt. Deze commissie bestudeert de decentralisatie van taken en richt zich daarbij specifiek op de overheveling van taken van het Rijk naar gemeenten.

Ook mr. S.E. Korthuis, lid directieraad VNG, nam een exemplaar in ontvangst, evenals drs. G.J. Lautenbach, ambtelijk secretaris van de Taakgroep en werkzaam bij het Ministerie van BZK.

De voorzitter van het Platform Middelgrote Gemeenten, de heer Janssen, overhandigde het rapport na afloop van de vergadering van de Interbestuurlijke Taakgroep en benadrukte: "De inhoud van dit rapport is een stimulans voor het denken over bestuurskracht in Nederland. Bij het op deze wijze onderling uitvoeren van taken, behouden gemeenten hun zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en gelijkwaardigheid". Voorzitter d'Hondt reageerde dat de inhoud van het rapport, dat al in een eerder stadium in conceptvorm aan de commissie was aangeboden, als waardevol te beschouwen en dit te hebben betrokken bij het advies dat de Interbestuurlijke Taakgroep Gemeenten binnenkort gaat uitbrengen.

Het Platform Middelgrote Gemeenten denkt al langere tijd na over nieuwe vormen van samenwerking tussen gemeenten en over de wijze waarop taken door het Rijk aan gemeenten kunnen worden overgedragen. Het Platform heeft geconstateerd dat er in Finland interessante ontwikkelingen zijn. In dat land is wetgeving ontstaan die beoogt de bestuurskracht van gemeenten te vergroten, zonder inbreuk te maken op de zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid van gemeenten. De Finse rijksoverheid stimuleert een andere vorm van intergemeentelijke samenwerking dan de traditionele gemeenschappelijke regeling. Sleutelwoorden zijn vrijwilligheid, eigen verantwoordelijkheid en gelijkwaardigheid tussen gemeenten.

Deze samenwerkingsvorm bestaat er uit dat de ene gemeente, in Finland gastheergemeente genoemd, taken uitvoert ten behoeve van andere gemeente(n), de gastgemeente(n). Er is dus sprake van een klant-leverancierverhouding. De taak wordt uitgevoerd op basis van een contract, waarin naast prijs en kwaliteit van de te leveren diensten ook de bestuurlijke en ambtelijke inbreng van de gastgemeente duidelijk zijn vastgelegd. Er ontstaat geen nieuwe publiekrechtelijke organisatie. Het probleem van de democratische legitimatie, zoals die zich voor kan doen bij de traditionele gemeenschappelijke regeling, kan daardoor worden beperkt.

Het Platform heeft bureau BMC opdracht gegeven om de ontwikkelingen in Finland te onderzoeken en na te gaan of die aanpak mogelijkheden biedt in Nederland. Het rapport `Kracht ontwikkelen door nabuurschap' is het resultaat van dat onderzoek. Het biedt een bruikbare bijdrage aan vernieuwende vormen van samenwerking tussen gemeenten. Op basis van vrijwilligheid en gelijkwaardigheid wordt aan bestuurskracht gewonnen en worden de mogelijkheden van verdere decentralisatie van taken bevorderd.

Uit het onderzoek bleek, dat er binnen Nederland al op kleine schaal met deze vorm van samenwerking wordt gewerkt. Van de Platformgemeenten is Smallingerland een voorbeeld. De gemeente Opsterland heeft de taken van de Wet Werk en Bijstand uitbesteed aan Smallingerland. Ook Rheden-Rozendaal is een voorbeeld en in de uiterste vorm de samenwerking Groningen-Ten Boer. In Finland komen grotere groepen van samenwerkende gemeenten voor.

Platform Middelgrote Gemeenten

Het Platform Middelgrote Gemeenten bestaat uit een groep van 26 gemeenten1) die een regionale functie vervullen. Het Platform behartigt belangen van middelgrote gemeenten onder andere door het organiseren van bijeenkomsten over de specifieke vraagstukken waar deze groep gemeenten mee te maken heeft. Zo zijn er bijeenkomsten georganiseerd over jeugdzorg, WMO, lokaal veiligheidsbeleid, stadsvernieuwing en deregulering. Daarnaast onderhoudt het Platform contacten met ministeries en VNG. Het voorzitterschap en het secretariaat van het Platform berusten bij de gemeente Zeist.


1 ) In alfabetische volgorde: Assen, Barneveld, Berkelland, Coevorden, De Bilt, Den Helder, Doetinchem, Goes, Gorinchem, Hardenberg, Heerenveen, Hoogeveen, Hoogezand-Sappemeer, Kampen, Meppel, Nieuwegein, Ridderkerk, Roermond, Smallingerland, Sneek, Stadskanaal, Veendam, Vlaardingen, Vlissingen, Weert, Winschoten, Zeist.