Provincie Limburg

Persberichten

Provincie gaat toezichtlast bedrijven verder beperken Om bedrijven in de provincie Limburg niet meer te belasten dan noodzakelijk hebben Gedeputeerde Staten besloten om fysieke hercontroles bij een geselecteerd aantal bedrijven te vervangen door administratieve controles.

Deze bedrijven worden op basis van vrijwilligheid in de gelegenheid gesteld om, middels een brief zélf aan het bevoegde gezag mede te delen of de tijdens een preventieve, reguliere controle geconstateerde overtredingen binnen de gestelde termijnen ongedaan zijn gemaakt. Een fysieke hercontrole blijft in die gevallen in principe achterwege.

Deze aanpak betekent niet alleen een vermindering van de toezichtlast voor bedrijven. Het maakt het voor de afdeling Handhaving en Monitoring van de Provincie ook mogelijk om haar hercontroles doelmatiger en selectiever uit te voeren. Tegelijkertijd wil zij de kwaliteit van de handhaving verhogen door herprioritering van het noodzakelijke toezicht.

Om te controleren of het geselecteerde bedrijf zich aan de spelregels houdt, worden 1 op de 10 bedrijven steekproefsgewijs toch gecontroleerd. Dit gebeurt uiteraard sowieso wanneer de toezichthouder vermoedt dat het bedrijf de afspraken niet nakomt. Als bij een steekproef of bij een latere controle blijkt dat een bedrijf zich niet aan de regels heeft gehouden, zal het bedrijf worden uitgesloten van deelname aan deze procedure. Bovendien zal worden overgegaan tot het treffen van bestuursrechtelijke maatregelen jegens het bedrijf. Daarnaast zal daarbij in alle gevallen een proces-verbaal worden opgemaakt.

Bedrijven met een hoog risicoprofiel komen uitdrukkelijk niet in aanmerking voor deze aanpak. Het betreft vooralsnog een pilot voor de duur van één jaar.
Deze pilot zal in 2009 worden geëvalueerd.

Met de inzet van administratieve controles geeft de Provincie Limburg invulling aan de motie Aptroot die in november 2005 door de Tweede Kamer werd aangenomen. Het uiteindelijk doel is het verminderen van de toezichtlast bij bedrijven met 25%.

21-5-2008 14:37