FNV Bondgenoten: toelichting werkgevers streekvervoer levert niets op

21/05/2008 16:34

FNV Bondgenoten

Vanmiddag hebben FNV Bondgenoten en werkgevers in het streekvervoer een gesprek gevoerd over het laatste werkgeversbod. Het gesprek heeft het conflict echter nog niet uit de impasse gehaald.

Janny Koppens, landelijk onderhandelaar FNV Bondgenoten: "We wisten van tevoren dat het geen onderhandelingsgesprek zou zijn. Het zou gaan om een toelichting op het werkgeversbod. Maar het gesprek heeft niets aan onze mening veranderd: het blijft een mager bod en is voor ons dus geen aanleiding om de onderhandelingen te hervatten."

Het werkgeversbod - een dertiende maand bovenop de 11,5 procent loonsverhoging voor drie jaar, betekent per saldo iets meer dan 2,5 procent erbij per jaar. "En in ruil daarvoor verdwijnen de ATV-dagen, wordt de eindejaarsuitkering afgeschaft, de pauzes nog maar voor de helft doorbetaald en wordt er ook nog veel meer flexibiliteit in roosters gevraagd", aldus Koppens. "Tezamen met de verlenging van de werkweek heeft dit een enorme impact op de roosters en het privéleven van de chauffeurs. De oplossing is eigenlijk heel simpel: werkgevers moeten onze eisen over het loon en de eindejaarsuitkering inwilligen en niets veranderen aan de werktijden en roosters. Méér dan dat vragen de chauffeurs niet."

De bonden willen onder andere een loonsverhoging van 3,5 procent, een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering en een tegemoetkoming in de ziektekosten. Ook willen ze afspraken over sociale veiligheid voor chauffeurs en passagiers, een betere beloning van jonge chauffeurs en het behoud van de doorbetaalde pauze.

De cao Openbaar Vervoer geldt voor 13.000 werknemers. Ruim 60 procent van hen is aangesloten bij FNV Bondgenoten.