Gemeente Oldenzaal


Nieuw verkeersbord en verkeersrubriek

gepubliceerd op : 21-5-2008

De gemeente Oldenzaal gaat in 30 km/u zones tien borden plaatsen die verkeersdeelnemers erop wijzen dat ook fietsers op gelijkwaardige kruisingen voorrang van rechts hebben.

Voor de borden wordt een roulatiesysteem gehanteerd. Na verloop van tijd worden de borden weggehaald en op andere plaatsen in 30 km/u zones opgehangen, om ook daar weggebruikers op de regel te attenderen. Wethouder Herman Pieper heeft vandaag tijdens een bijeenkomst van Overijsselse coördinatoren op het gebied van verkeersveiligheid het eerste bord onthuld.

Wethouder Pieper (midden) onthult samen met Manuela Steenberg-Vinker (rechts) van het ROVO het nieuwe verkeersbord.

Sinds 1 mei 2001 moeten bestuurders op gelijkwaardige kruisingen voorrang verlenen aan alle bestuurders die van rechts komen, tenzij voorrang geregeld is door middel van verkeersaanwijzingen of
-signalen. Deze regel geldt dus niet alleen voor automobilisten, maar ook voor andere weggebruikers. De praktijk laat echter zien dat lang niet iedere weggebruiker daar van op de hoogte is.

"Ter bevordering van de verkeersveiligheid heeft de gemeente Oldenzaal sinds de invoering van deze regel een groot aantal 30 km/u zones aangewezen. In de praktijk blijkt echter dat fietsers die van rechts komen, vaak geen voorrang krijgen of dat onduidelijkheid bestaat over de voorrangssituatie. Met een speciaal ontworpen bord wil de gemeente Oldenzaal verkeersdeelnemers wijzen op het feit dat ook fietsers van rechts voorrang hebben", aldus wethouder Herman Pieper.

Fietsers van rechts hebben voorrang op gelijkwaardige kruisingen.

Nieuwe rubriek met verkeersvragen

De gemeente heeft ervaren dat er veel vragen bestaan over verkeer. Daarom is een speciale rubriek gelanceerd waarin antwoord wordt gegegeven op `meest gestelde vragen over verkeer'. Voor overige vragen wordt doorverwezen naar een speciaal e-mail adres.