Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | Mei

* | Meer onderzoek voor De Welle

Meer onderzoek De Welle

Raadscommissie stemt in met vervolgtraject onderzoek toekomst De Welle

De raadscommissie Samenleving en Zorg heeft maandag 19 mei gesproken over het onderzoek naar de toekomst van zwembad De Welle. Voorlopig blijft het bad open, er wordt geïnvesteerd in het noodzakelijke onderhoud en verder is nader onderzoek nodig.

De resultaten van een eerste onderzoek zijn nu bekend. Het college had opdracht gegeven voor het uitwerken van drie varianten:
1. renovatie zonder topsportstatus op de huidige plek
2. modernisering met topsportstatus op de huidige plek
3. nieuwbouw op een andere plek met topsportstatus

Uit de resultaten blijkt dat het verschil in noodzakelijke investeringen tussen modernisering op de huidige plek en nieuwbouw op een andere plek in verhouding niet zo groot is: het flink moderniseren kost EUR 26,6 miljoen en complete nieuwbouw op een andere plek is begroot op EUR 32,7 miljoen. Moderniseren op de bestaande plek brengt ook andere problemen met zich mee op het gebied van geluid, parkeren en beschikbare ruimte. Daarom kiest het college op dit moment niet voor deze variant.

Niettemin blijven investeringen noodzakelijk. De resultaten van dit eerste onderzoek geven voldoende handvaten om meer mogelijkheden te bekijken. Daarom heeft het college aan de raadscommissie gevraagd of men aanvullende varianten wil onderzoeken en mogelijkheden om de investeringen samen met andere partijen te financieren. Tegelijkertijd moet het bad wel open blijven. Daarom is voor de komende 5 jaar EUR 1,6 miljoen geraamd om het echt noodzakelijke onderhoud te kunnen doen. Dit bedrag stond al in het onderhoudsplan van het zwembad.
Pas na het verdere onderzoek vindt definitieve besluitvorming plaats over de manier waarop De Welle zich in de toekomst zal ontwikkelen. De raadscommissie is akkoord met dit vervolgtraject.