Technische Universiteit Eindhoven

Harig schuim op de cover van Journal of Materials Chemistry

Geplaatst: 21 mei, 2008

Als je nanobuisjes vastplakt aan hard schuim, krijg je harig schuim. Promovendus Patrick Wenmakers ontwikkelde dit product, dat een uitstekende basisstructuur is voor katalysesystemen. Zijn onderzoek staat deze week op de cover van het Journal of Materials Chemistry, een topblad in zijn gebied.

Katalysatoren zijn materialen die een chemische reactie aanjagen, zonder zelf in de reactie opgebruikt te worden. Om een zo groot mogelijk effect te hebben, moet het contactoppervlak van de katalysator zo groot mogelijk zijn. Het onderzoek van promovendus Wenmakers, begeleid door hoogleraar Jaap Schouten, is gericht op het maken van een dragerstructuur, waar de eigenlijke katalysatordeeltjes op aangebracht worden. Die basisstructuur moet stevig zijn, makkelijk te maken en niet snel reageren met andere stoffen. En hij moet natuurlijk een zo groot mogelijk contactoppervlak hebben.

Door koolstof nanobuisjes vast te plakken aan koolstofschuim, wist Wenmakers een structuur te maken met een oppervlak dat ruim duizend keer groter is dan het originele schuim. Daarmee is het harige schuim een uitstekende basisstructuur voor katalysesystemen. En het heeft nog een tweede voordeel: de structuur is erg open, waardoor stoffen er makkelijk doorheen stromen. Dat maakt de kans op ongewenste bijproducten klein, doordat er geen passerende chemicaliën blijven hangen en ongewenste reacties aangaan.

Het onderzoek van Wenmakers, die over anderhalf jaar verwacht te promoveren, wordt betaald door technologiestichting STW en een reeks bedrijven. Hoe snel die bedrijven zijn product gaan toepassen, kan hij nog niet zeggen. Wel dat het voor heel veel verschillende reacties geschikt is. En ook voor afvalwaterzuivering, bijvoorbeeld.

Opmerkelijk detail: de artist impression op de cover van het wetenschappelijke blad heeft Wenmakers zelf gemaakt. Vanuit het blad kwam de vraag of we een afbeelding wilden maken voor op de cover, vanwege de kwaliteit van het artikel. Maar we hadden er slechts tien dagen voor. Dus heb ik het snel zelf gedaan, met een 3D-tekenprogramma.