ProRail

Persbericht

21-05-2008

Prijsvraag ProRail: op weg naar een CO2 neutraal spoor

Na twee succesvolle eerdere edities lanceert ProRail vandaag de derde ProRail PrijsVraag. Dit jaar is het letterlijk een competitie met een opdracht van hier tot Kyoto, rondom een milieuvraagstuk dat zijn weerga niet kent. Wie zorgt voor de grootste CO2-reductie op het spoor?
Het Nederlandse spoorwegnet is uitgegroeid tot één van de drukste ter wereld. Vervoer per spoor is een duurzame vorm van vervoer maar het kan nog beter. Daarvoor onderzoekt ProRail bijvoorbeeld hoe ze treinen energiezuinig kan laten rijden en bekijkt ze de mogelijkheden van de bouw van windmolens over het spoor. Maar ProRail staat altijd open voor nieuwe ideeën. De ProRail Prijsvraag is een tweejaarlijks terugkerende competitie waarbij professionals uitgedaagd worden innovatieve, baanbrekende oplossing te zoeken voor vraagstukken op en rond het spoor. Dit jaar daagt ProRail haar omgeving uit om een duurzame toekomst van het spoor realiteit te maken door de uitstoot van CO2 drastisch te verminderen.

De prijsvraag start op 20 mei met de opening van de site www.prorailprijsvraag.nl waar alle informatie over de prijsvraag te vinden is. Belangstellenden krijgen vervolgens tot 18 september de tijd om hun ideeën uit te werken. Een jury wijst eind 2008 drie winnaars aan. Deze winnaars krijgen ieder 35.000 euro om een plan te maken voor een CO2 neutrale corridor. De uiteindelijke winnaar wordt in het voorjaar van 2009 bekend gemaakt en de prijs zal worden uitgereikt door minister Jacqueline Cramer van VROM. De winnaar mag zijn plan samen met ProRail in de praktijk uitvoeren.

De jury bestaat uit:
Voorzitter: mw. J. van Nieuwenhoven, OV-Ambassadeur Prof. drs. G.J. Cerfontaine, President en CEO Schiphol Group Mw. drs. A. Berg, directeur Lokale Milieukwaliteit en Verkeer, ministerie van VROM
Ir. T. Stelwagen, voormalig NS-directeur
Prof.dr.ir. M.P.C. Weijnen, TU Delft en directeur Next Generation Infrastructures
Drs. B.J. Klerk, voorzitter Raad van Bestuur ProRail

Winnaars vorige prijsvragen
De ProRail Prijsvraag is een tweejaarlijks terugkerende competitie waarbij professionals uitgedaagd worden innovatieve, baanbrekende oplossing te zoeken voor vraagstukken op en rond het spoor. Eerdere edities van de ProRail Prijsvraag leidden tot opvallende resultaten. In 2007 won een combinatie van Arcadis en Rob van der Bijl met âDe toekomst van de regionale Rail is Lightâ. Een voorstel voor vertramming van de lijn Zwolle â Kampen dat zij nu samen met ProRail uitwerken. Inmiddels hebben gemeenten en provincie positief advies uitgebracht over dit spoorconcept.

In 2005 won âde mobiele werkplaatsâ van VolkerRail en Movares. Met de mobiele werkplaats kan het onderhoud aan het spoor beter, sneller en veiliger worden uitgevoerd. Er zijn inmiddels vijf mobiele werkplaatsen in gebruik.