Partij van de Arbeid

Meer transparantie bij financiële transacties

21-05-2008 05:28

Minister Wouter Bos (Financiën) komt met maatregelen om consumenten inzicht te geven in de beloning die financiële tussenpersonen ontvangen. Ook zal hij bekijken of bonusprovisies afgeschaft kunnen worden. PvdA-kamerlid Vos: 'Dit zijn goede maatregelen, je moet kunnen weten hoe de tussenpersoon zijn geld verdient.

Vos vervolgt: Uiteindelijk betaal je natuurlijk altijd zelf voor financieel advies, ofwel via de provisie, die de tussenpersoon via de bank of verzekeraar krijgt, of je betaalt de tussenpersoon zelf direct voor het advies.

Met zijn voorstellen geeft minister Bos gehoor aan de roep om meer transparantie in de sector. Het moet voor de consument duidelijker zijn wat er precies met zijn of haar geld gebeurt. Het komt nu voor dat mensen die een beleggingsverzekering, hypotheek of een lening hebben afgesloten, pas na het zien van hun jaarafrekening zien hoeveel geld ze eigenlijk betalen aan premies en bonussen voor de tussenpersoon. In sommige gevallen betekende dat mensen in werkelijkheid minder hadden geïnvesteerd in beleggingen of dat ze meer moesten betalen aan rente dan hen was voorgespiegeld. Verder bekijkt Bos de mogelijkheid dat de verstrekker van een financiële dienst (zoals het afsluiten van een hypotheek) en consument hun overeenkomst op papier zetten.

Over beleggingspolissen moeten verzekeraars en banken nu al openheid geven. Dat geldt dus straks ook voor andere complexe producten die via tussenpersonen verkocht worden. Tussenpersonen moeten inzicht geven in hun provisies. Ze moeten bedragen in euros noemen, een percentage volstaat niet meer. Mei Li Vos: Het is nu nog zo dat je voor verschillende financiële producten, zoals hypotheken of beleggingspolissen verschillende overzichten krijgt. Dat is raar natuurlijk, dus wat de PvdA betreft trekken we dat per 1 januari 2009 allemaal gelijk.

Alle producten
Hoewel de meeste betrokken partijen erg positief zijn, vindt De Nederlandse Vereniging van Banken het een gemiste kans dat Bos niet heeft besloten de transparantieplicht toe te passen op alle hypotheekproducten. Zo vallen aflossingsvrije hypotheken nog niet onder de voorstellen. Minister Bos heeft hierover nog gesprekken met de sector, met als uitgangspunt dat de beste resultaten voor de consument worden verkregen.

Mei Li Vos: We wachten die gesprekken nog even af, maar de PvdA-fractie heeft het liefst een simpele regel, die voor alle producten en alle tussenpersonen gaat gelden. De financiële wereld met alle regels is al ingewikkeld genoeg.