Gemeente Hengelo

Actueel

Kadernota 2009-2012 gereed

Hengelo, 20 mei 2008

Kadernota 2009-2012 gereed

De Kadernota 2009-2012 is klaar. Dinsdag 20 mei heeft het college de nota vastgesteld. Deze Kadernota is op een unieke manier tot stand gekomen. Nadat de gemeenteraad eind januari een beleidsbrief van het college had ontvangen, heeft de raad in maart twee raadsfora gehouden. De input is gebruikt voor de Kadernota. Het college constateert dat zijn hoofdlijn bijsturen waar nodig en focus op realiseren op draagvlak mag rekenen bij de raad. Op 24 juni stelt de raad de Kadernota vast.
Tijdens de raadsfora over de beleidsbrief discussieerden de fracties vrijuit over verschillende themas. Dit gebeurde onder leiding van een onafhankelijke voorzitter. Het zijn zinvolle bijeenkomsten geweest. Vervolgens heeft het college de kanttekeningen en voorstellen uit de raadsfora afgewogen en verwerkt in de Kadernota 2009-2012. Op 10 en 11 juni behandelen de raadscommissies dit stuk, waarna de gemeenteraad de nota op 24 juni vaststelt.

De nieuwe nota is een actualisatie van de Kadernota 2007-2010, vooral gericht op de laatste twee jaar van de collegeperiode. Maar het is ook een doorkijk naar de jaren erna.

Spaarpot

De raad heeft in de fora het meest gesproken over de instelling van een Algemene Reserve Investeringen. Een nieuwe spaarpot, bedoeld voor grote toekomstige investeringen in de stad. Hoe de spaarpot wordt gevuld, daarover beslist de raad in het najaar.

Good governance

Verder sprak de raad ook uitgebreid over de verhouding tussen sociale en fysieke middelen, de binnenstad, het armoedebeleid en good governance (het ondersteunen van wijkwelzijnsinstellingen en culturele instellingen, die zelf goed worden bestuurd). In de nota over vrijwilligersbeleid komt dit onderwerp nog uitvoerig aan bod. Burgemeester en wethouders stellen voor om te onderzoeken of het samenvoegen van het beheer van culturele en wijkwelzijnsinstellingen voordelen kan opleveren. Het gaat hierbij niet om een bezuinigingsmaatregel.

Nieuw beleid

De portemonnee voor nieuw beleid (het zogenoemde financieel kader) is in deze Kadernota minder vol dan verwacht. Voor nieuw beleid is er de komende jaren rond ? 1 miljoen op jaarbasis beschikbaar. Voor de algemene reserve voor toekomstige investeringen wordt een bedrag ingebouwd in de begroting, oplopend tot ? 225.000 in 2012. Verder wordt in 2009 een extra bedrag van ? 1 miljoen gestoken in algemene reserve investeringen.
De Kadernota 2009-2012 staat op de website www.hengelo.nl > Bestuur Organisatie > Beleid. Ook is een exemplaar aanwezig in de gemeentewinkel in het stadhuis.