Programma Aanpak Jeugdcriminaliteit moet recidive verminderen

Nieuwsbericht | 21-05-2008

Staatssecretaris Albayrak sprak bij de afsluiting van de bijeenkomst Programma Aanpak Jeugdcriminaliteit. Criminaliteit onder jongeren is een groot maatschappelijk probleem. Het Openbaar Ministerie, de Bureau's Jeugdzorg, de gemeenten en de Raad voor de Kinderbescherming willen de aanpak van de jeugdcriminaliteit een nieuwe impuls geven. Door vroegtijdig ingrijpen, persoonsgerichte aanpak, een snellere en consequentere jeugdstrafrechtketen en een goede nazorg willen de partijen de recidive onder jongeren verminderen.

Tijdens de aftrap van het Programma Aanpak Jeugdcriminaliteit in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag werd onder meer het startschot gegeven voor het Justitieel Casus Overleg-support (JCO). Om de samenwerking en de informatievoorziening in de jeugdstrafketen te verbeteren worden de systemen van politie, Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming aan elkaar koppelt tot één databestand zodat de informatie over jongeren beter en sneller uitgewisseld kan worden.

Het project JCO-support is onlangs genomineerd voor de Publieke Veiligheid Award 2008. Het JCO-support is een belangrijke voorwaarde om effectief in de keten te kunnen samenwerken, om de lijnen kort te houden, zoals dat in de Veiligheidshuizen plaatsvindt. Daarmee beschikken de aangesloten organisaties over actuele informatie van het Openbaar Ministerie, de Raad voor de Kinderbescherming en de politie. Het zorgt voor effectiever overleg binnen de Veiligheidshuizen en maakt het sjouwen met stapels dossiers voor het casusoverleg overbodig.

Na haar toespraak reikte staatssecretaris Albayrak de `JCO-Support Toolkit' uit aan hoofdofficier van justitie Hillenaar in het arrondissement Breda. , Met de `'JCO-Support Toolkit' gaan het politiekorps Midden- en West Brabant, de vestigingen Tilburg en Breda van de Raad voor de Kinderbescherming en het arrondissementsparket Breda, gezamenlijk de landelijke versie van JCO-Support gaan invoeren.