Senternovem


21-05-2008 | Eindrapport Civil Society beschikbaar

In opdracht van ministerie van VROM heeft Regioplan Beleidsonderzoek een verkenning uitgevoerd naar ontwikkelingen die de Civil Society nu en in de toekomst beïnvloeden. Die verkenning moet aangrijpingspunten opleveren voor het beleid van het ministerie over de Civil Society.

"Samen werken, samen leven" is het motto van het huidige kabinet. Het kabinet gaat uit van een dienstbare overheid en wil in mensen investeren om samen sterker te staan. De overheid is zo een bondgenoot van de samenleving en wil samen met burgers aan oplossingen werken.

Het ministerie van VROM wil dat haar beleid aansluit bij wat er in de maatschappij leeft en streeft naar een actieve betrokkenheid van en bij de civil society. Het ministerie kan de civil society echter niet vormen naar een door haar gekoesterd wensbeeld. Wel kan zij haar eigen relaties met de civil society opnieuw definiëren en randvoorwaarden waarborgen voor regelgeving, dienstverlening, uitvoering en handhaving. Om dit te kunnen doen, is inzicht in de feitelijke en verwachte ontwikkelingen in de civil society noodzakelijk.

Adviezen aan VROM zijn:

1. Versterk het luisterend vermogen op internet
2. Vergroten van de bereikbaarheid van VROM
3. Versterken van het verbindende karakter van VROM
4. Vergroot de kennis van 'Europa'