CDA

[LinkClick.aspx?link=Images%2fPolitici%2fEVP%2fCorien+Wortmann.jpg&amp ;tabid=157&mid=1006] 21 mei 2008 - Persbericht - Vrij baan voor Nederlandse wegvervoerders in Europa

De beperkingen voor Nederlandse wegvervoerders om binnen andere Europese landen goederen van bijvoorbeeld Parijs naar Marseille te vervoeren, zullen vanaf 2014 volledig komen te vervallen.

Tot 2014 worden de beperkingen op cabotage stapsgewijs afgeschaft. Dat vindt het Europees Parlement. CDA Europarlementariër Corien Wortmann hoopt dat de verdeelde Raad het Europees Parlement volgt.

Wortmann: 'Goed nieuws voor Nederland, want wegvervoerders kunnen straks overal in Europa vracht oppikken. Ook wordt voorkomen dat vrachtwagens op de terugweg van bijvoorbeeld Spanje naar Nederland niet ook in Frankrijk goederen kunnen vervoeren. Er komt een einde aan het woud van nationale beperkingen, daarmee wordt leeg rijden voorkomen. Dit is niet alleen efficiënter, maar ook beter voor het milieu.'

Tot 2014 worden de verschillende nationale beperkingen vervangen door Europese beperkingen. Daardoor ontstaan ook op korte termijn in bijvoorbeeld Oostenrijk en Frankrijk al meer mogelijkheden voor buitenlandse vervoerders. Vanaf 2014 zullen de Europese beperkingen volledig vervallen.

Het Europees Parlement heeft bovendien ingestemd met mijn voorstel dat alleen grote overtredingen die door wegvervoerders zijn begaan in het buitenland, kunnen leiden tot intrekking van de vergunning. 'In sommige landen is zelfs het kleinste foutje op mistige gronden al reden voor een aanhouding. Het is winst dat de wegvervoerder hierdoor zijn vergunning straks niet kan verliezen', aldus Wortmann.
---