Gemeente Amsterdam



Amsterdams Restauratiefonds

21 mei 2008
-
Karlijn van Dongen

Het college van B&W heeft ingestemd met het principebesluit om een Amsterdams Restauratiefonds (ARF) in te stellen. Dit fonds biedt particuliere eigenaren van monumenten de mogelijkheid om een lening met lage rente af te sluiten voor de restauratie van hun pand. Sinds 1 januari 2007 is er geen gemeentelijke subsidieregeling meer voor particuliere monumenteigenaren in Amsterdam. Dit is vooral voor eigenaren van een gemeentelijk monument een probleem. Eigenaren van rijksmonumenten kunnen nog een beroep doen op de rijkssubsidieregeling, maar ook daar lopen de beschikbare middelen terug.

Op dit moment wordt verder uitgewerkt wat de voorwaarden voor een toekenning uit het restauratiefonds zijn. Hierbij wordt een lopend onderzoek naar de restauratieachterstanden van monumenten in de stad betrokken. Naar verwachting kunnen vanaf 1 januari 2009 aanvragen worden ingediend.

Voorwaarde voor het instellen van het restauratiefonds is dat de dekking hiervan wordt geregeld in de begroting in het najaar.

Pb-075