Nieuw-Vlaamse Alliantie


Brepoels steunt oproep van ouders van ontvoerde kinderen (21/05/08)

Elk jaar verliezen in Europa duizenden kinderen definitief contact met één van hun ouders ten gevolge van echtscheiding. Ouders van verschillende nationaliteiten die een punt zetten achter hun huwelijk verhuizen dikwijls terug naar hun land van herkomst en nemen hun kinderen mee, zonder rekening te houden met de voogdijregeling.

Sabine Vander Elst en Pascal Gallez zijn het slachtoffer van zo"n kinderontvoering en hebben reeds jaren geen contact meer gehad met hun kinderen. Nochtans was Sabine initieel het exclusieve hoederecht toegekend en Pascal een omgangsrecht, door de internationaal bevoegde Belgische rechter.

Zij begonnen op 25 april een mars aan het Europees Parlement in Brussel. Vandaag kwamen zij aan in Straatsburg, vergezeld van ouders in dezelfde situatie samen met verscheidene internationale verenigingen. Zij legden meer dan 400 kilometer te voet af om een verzoekschrift met duizenden handtekeningen, die zij voor en tijdens hun tocht verzamelden, te overhandigen aan enkele leden van het Europees Parlement.*

Frieda Brepoels (N-VA Europarlementslid) verwelkomde hen en steunt hun oproep aan de Europese Unie: "In internationale verdragen en Europese regelgeving vertrekt men steeds vanuit het standpunt dat het in het belang is van het kind om normaal contact te kunnen onderhouden met beide ouders. Maar deze regelgeving wordt door de bevoegde instanties in verschillende lidstaten soms moedwillig met de voeten getreden. Het is hoog tijd dat de Europese Unie ingrijpt om de lidstaten te verplichten de geldende verdragen en Europese regelgeving na te leven om een einde te maken aan deze schrijnende problemen."

Duitsland is koploper in het niet naleven van de verdragen die het voogdijrecht regelt van ouders van verschillende nationaliteiten na een echtscheiding. Het "Jugendamt" misbruikt de bepaling uit het Brussel II-bis verdrag die zegt dat een rechterlijke beslissing uit de bevoegde lidstaat kan worden herroepen indien dit in het belang van het kind is. Maar ook andere landen, zoals Spanje en Frankrijk nemen hun internationale verplichtingen niet steeds ter harte.

Frieda Brepoels: "De Europese Unie moet dringend een initiatief nemen en druk uitoefenen op de lidstaten om deze regelgeving correct te doen naleven. Hoe meer tijd er verloren gaat, hoe moeilijker het wordt om de band met de ouder opnieuw aan te halen. Het is in de eerste plaats in het belang van het kind dat het normaal contact kan hebben met beide ouders."


* Via deze link vindt u meer informatie over de petitie: http://petitions.wordpress.com/2008/03/26/1/

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu