Provincie Utrecht

Provincie wil méér buitenlandse bedrijven binnenhalen

21-5-2008 -

Speciale aandacht voor ondernemingen uit VS en West-Europa

De provincie Utrecht gaat de komende vier jaar meer werk maken van het aantrekken van buitenlandse bedrijven. De aandacht richt zich vooral op investeerders uit de Verenigde Staten en West-Europa. Om Utrecht bij hen op de kaart te zetten, worden extra acquisitiemedewerkers ingezet die in een vroegtijdig stadium contacten aanknopen met de buitenlandse ondernemers.

Reden voor de provincie om versterkt in te zetten op internationale promotie en acquisitie is dat Utrecht momenteel onvoldoende op het netvlies staat bij buitenlandse bedrijven. Slechts 3% van alle buitenlandse ondernemingen die jaarlijks in Nederland vestigen, kiest voor Utrecht. Dit ondanks de goede vestigingsfactoren: de centrale ligging, het hoge opleidingsniveau van de werknemers en het aantrekkelijke leefklimaat. Gemiddeld kwamen er sinds 2003 jaarlijks acht nieuwe buitenlandse bedrijven bij in de provincie Utrecht. Deze leverden jaarlijks gemiddeld 133 arbeidsplaatsen op. De provincie leverde een bijdrage aan deze investeringen, doordat deze ondernemingen vooral via een netwerk werden binnengehaald. Belangrijk daarbij zijn vooral de contacten van de provincie met het Netherlands Foreign Investment Agency, dat in opdracht van het ministerie van EZ bedrijven werft vanuit het buitenland.

Drie speerpunten
Buitenlandse bedrijven zijn voor de Utrechtse economie van levensbelang. Niet alleen omdat deze 10% van alle banen opleveren in de provincie. Maar vooral ook omdat het in de regel gaat om innovatieve ondernemingen die een goed bedrijfsresultaat laten zien. Om de concurrentie met andere Nederlandse regio's bij te blijven, die vaak beschikken over een uitgebreid acquisitieapparaat van circa 15 medewerkers, trekt de provincie Utrecht 1 miljoen euro uit. De activiteiten worden gericht ingezet op drie speerpunten: vestiging van nieuwe hoofdkantoren (nationaal en Europees), aantrekken van nieuwe marketing- en verkoopkantoren (nationaal) en het lostrekken van investeringen in research & development voor de sectoren gaming en life sciences. Daarmee sluit de promotie zoveel mogelijk aan op de natuurlijke voordelen die Utrechtse economie biedt voor het internationale bedrijfsleven.

Het is de ambitie van de provincie Utrecht om tot 2012 minimaal 50 buitenlandse investeringen binnen te halen. Dit kunnen nieuwe vestigingen zijn, maar ook uitbreidingen van bedrijven die al eerder in Utrecht zijn neergestreken. Extra aandacht voor de gevestigde ondernemingen is eveneens een actiepunt voor de provincie Utrecht. Voor de uitvoering van de internationale promotie en acquisitie zal de provincie verder beurzen bezoeken in het buitenland, programma's organiseren voor investeerders die overwegen om zich in Utrecht te vestigen en worden diverse marktonderzoeken en netwerkactiviteiten uitgevoerd.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030- 258 3196 mob: 06- 18 300 578