Gemeente Enkhuizen

Aquacultuur

Onthulling bijzondere kunstobjecten

In Augustus 2007 is het kunstproject 'Kunst in de Openbare Ruimte' van start gegaan. Leerlingen van basisschool Pancratius, basisschool de Hoeksteen en de RSG Enkhuizen begonnen toen, in samenwerking met beeldend kunstenaar Adriaan Rees, met het maken van drie beelden voor de openbare ruimte in Enkhuizen.

Aan het begin van het schooljaar kwam kunstenaar Adriaan Rees op de drie scholen vertellen over het kunstproject. Kern van het project was dat de leerlingen in alle fasen van het onderzoek, waaronder het bepalen van de locatie en het ontwerpen en de realisatie van de beelden, betrokken werden. In overleg met de gemeente werd onderzocht welke locaties hiervoor geschikt zouden zijn.

De drie locaties
Basischool De Pancratius heeft gekozen voor het Sijbrandsplein, basisschool De Hoeksteen voor het Roerdompplein en scholengemeenschap RSG voor de locatie In het Want/Stuurboord. De leerlingen hebben de locaties eerst opgemeten en nagetekend. Vervolgens hebben zij zelf verhalen geschreven over de locaties en tekeningen en de schilderijen en ontwerpen gemaakt. Na dit proces hebben de leerlingen ontwerpen gemaakt die hebben gediend als voorbeeld en inspiratiebron voor de definitieve ontwerpen.

Onthulling
Na een intensief jaar vol verrassingen en enthousiasme bij de leerlingen, leerkrachten en kunstenaar, is het moment nu aangebroken dat het eindresultaat gepresenteerd gaat worden. Op maandag 26 mei
a.s. om 13.00 vindt de officiële onthulling plaats van het eerste beeld op locatie In het Want in Enkhuizen. Aansluitend wordt het beeld op locatie Roerdomplein onthult en ter afsluiting vindt de onthulling van het derde beeld aan het Sijbrandsplein plaats.

Burgemeester Jan Baas zal samen met de leerlingen de onthulling verrichten. Vanaf dat moment kunnen alle inwoners van Enkhuizen blijvend genieten van de kleurrijke monumentale beelden.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland en gemeente Enkhuizen.

Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl