FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Connexxion ontvangt acht tonnen van actievoerende buschauffeurs

Honderden streekbuschauffeurs gaan donderdag, nadat ze hun ritten in de ochtendspits hebben gereden, op bezoek bij het hoofdkantoor van Connexxion in Hilversum. Daar overhandigen ze acht regentonnen aan de heer Kortenhorst, voorzitter van de Raad van Bestuur.

De tonnen verwijzen naar het bedrag dat Connexxion nu tekort komt vanwege de 812.000 euro die voormalig topman Rob van Holten meekreeg bij zijn vertrek. Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, is bij de overhandiging aanwezig en zal een dringend beroep op de heer Kortenhorst doen om te komen tot een oplossing van het cao-conflict.

De ludieke actie vormt onderdeel van de landelijke acties van streekbuschauffeurs. Donderdag is de vijfde dag dat zij het werk neer leggen en actie voeren voor een goede cao. Om niet meer overlast voor scholieren en reizigers te veroorzaken dan strikt noodzakelijk, rijden er in de examenperiode wèl bussen van aanvang dienst tot 9 uur maar worden geen vervoersbewijzen gecontroleerd. Tussen 9:00 uur en 16:00 uur wordt het werk neergelegd. Daarna rijden bussen weer tussen 16:00 uur en 19:00 uur en worden geen vervoersbewijzen gecontroleerd. Na 19:00 uur wordt het werk weer neergelegd.

De bonden willen onder andere een loonsverhoging van 3,5 procent, een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering en een tegemoetkoming in de ziektekosten. Ook willen ze afspraken over sociale veiligheid voor chauffeurs en passagiers, een betere beloning van jonge chauffeurs en het behoud van de doorbetaalde pauze.

De cao Openbaar Vervoer geldt voor 12.000 werknemers. Ruim 60 procent van hen is aangesloten bij FNV Bondgenoten.

---