Nieuwsbericht Zeilen

21-5-2008

André Budzien prolongeert Finnmasters titel in Medemblik

Afgelopen week heeft de enorme vloot van ruim 230 Finnmasters haar wereldkampioenschap op het IJsselmeer voltooid. Van de opening met Erica Terpstra op kasteel Radboud tot en met de prijsuitreiking verliep het evenement vrijwel zonder problemen. Zelfs de starts leidden voor het comité niet tot veel uitsluitingen. Slechts enkelen kregen een BFD (zwarte vlag) en wel iets meer OCS op, maar absoluut niet veel in verhouding met het aantal startende boten.

Iedereen was onder de indruk van het startveld, waarin tenminste 10 Olympische medailles rondvoeren. Ook de activiteiten (borrels, hapjes, grinden, etc) werden zeer op prijs gesteld. Tijdens het evenement varieerde de wind van 2 t/m 5 bft, meestal onder een strak blauwe hemel.

Vanaf dag één maakten de Nederlands masters indruk door in de voorste gelederen mee te zeilen. De Duitser André Budzien was echter voor iedereen een maatje te groot. Deze topzeiler was al 3x tweede geworden en won vorig jaar. Hij begon het evenement zeer overtuigend met vier overwinningen op de eerste twee dagen.

Ook opvallend was het zeilen van de Bulgaar Mihail Kopanov, die vrijwel niemand kende maar die wel alle vier de wedstrijden in de top 5 voer. Verder stonden de Nederlanders de Waal, Scheurwater, Bergsma, Kuiper en Mulder in de top tien. De volgende dagen bleef de Bulgaar Kopanov ijzersterk varen, maar ook André Budzien liet geen steek vallen. Han Bergsma zeilde nog een tweede en een derde plaats, waarmee hij zich zo goed als verzekerd wist van een plaats bij de eerste vijf. De legendarische Griek Ilias Hatzipaulis (4x Olympische spelen, 2x finn en 2x star) kwam die twee wedstrijden pas goed op stoom met twee eerste plaatsen.

De finale race van vrijdag bracht voor het kampioenschap geen spanning meer mee, want André Budzien kon niet meer ingehaald worden. In de Goldfleet ging het wel spannen om de rest van de plaatsen. Ondanks de draaiende en verraderlijke windwakken bleken dezelfde zeilers weer op kop te liggen. Deze race voeren twee Nederlandse masters op kop. Eerst de NED 888 van Luuk Kuiper en later de NED 29 van Bas de Waal. De Waal won het uiteindelijk van Kuiper en de Bulgaar Kopanov werd derde, die weer op de hielen werd gezeten door Han Bergsma die daarmee zijn derde plaats in het klassement veilig stelde.

De Nederlandse Finnmasters deden het goed door met elf boten binnen de eerste 25 te varen.