Gemeente Sneek


op straat

Voor de vierde keer Raad op Straat

De Sneker gemeenteraadsleden en de burgemeester stonden dinsdag 20 mei tijdens de jaarmarkt weer klaar om vragen te beantwoorden, de discussie aan te gaan of om gewoon een praatje te maken met de inwoners van de gemeente. Voor de vierde keer organiseerde de gemeente Sneek de Raad op Straat.
Raad op Straat Raad op Straat

Van de zeven politieke partijen, die in de Sneker gemeenteraad zitten, waren raadsleden aanwezig. Ze zaten aan de Marktstraat, voor het stadhuis, in gezellige `huiskamertjes'. Net als voorgaande jaren waren deze ingericht met meubilair van de Kringloopwinkel. Naast de raadsleden waren ook de leden van de Jongerenadviesraad Sneek (JAS) aanwezig. Zij zijn vorig jaar juni geïnstalleerd en proberen de Sneker jeugd meer bij de politiek betrekken. Bovendien zorgen ze ervoor dat bij de bespreking van bepaalde onderwerpen in de gemeenteraad ook het perspectief van jongeren in Sneek aan bod komt. Raad op Straat Raad op Straat

Mensen komen terug
De raadsleden waren over het algemeen goed te spreken over de Raad op Straat. Ze merkten dat de inwoners van Sneek al wat gewend raken aan deze jaarlijks terugkerende mogelijkheid om raadsleden aan te spreken. "Je ziet dat mensen terugkomen", vertelt Djoke de Jong van de PvdA. "Ze vertellen dat hun opmerkingen in vorige jaren goed zijn opgepakt en dat er daadwerkelijk iets mee gedaan is. Daar doen we het natuurlijk voor."

Raad op straat Raad op Straat

Ook mensen van buiten Sneek kunnen het initiatief wel waarderen. Zo sprak Sijmen Wijbenga met een aantal Belgische toeristen die het geweldig vonden dat de raadsleden voor het stadhuis stonden om een praatje te maken en discussies te voeren. "Zoiets hadden ze in eigen land nog nooit gezien", aldus het VVD-raadslid.

Raad op Straat Raad op Straat

Net als voorgaande jaren is het meest gesproken over zaken omtrent het beheer van de openbare ruimte. Van losliggende tegels, slecht onderhouden groenstroken, hondenpoep tot gleuven in de weg die gevaar opleveren voor fietsers. Alle opmerkingen zijn door de raadsleden genoteerd en doorgegeven aan de afdeling Stadswerk van de gemeente.

Raad op Straat Raad op Straat

Prins Hendrikkade
Ook de situatie rond de Prins Hendrikkade en de verkeerssituatie op de Leeuwarderweg waren veel besproken onderwerpen. Veel mensen hebben last van de grote verkeersdrukte daar, het lange wachten voor de stoplichten en de files die daardoor ontstaan op de Leeuwarderweg en de zijstraten.

Veel mensen bleken op zich tevreden te zijn over de herinrichting van de Prins Hendrikkade, die nu een veel vriendelijker aanblik heeft. Toch blijkt het grind dat op de kade ligt voor mensen die slecht ter been zijn een belemmering om langs het water te kunnen lopen en ook voor mensen met rollators en rolstoelen levert de grindstrook problemen op. Ook de parkeeroverlast op de Worp Tjaardastraat werd aangekaart.

Raad op straat Raad op Straat

In tegenstelling tot vorig jaar waren er vrijwel geen klachten over de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). "Er was vorig jaar nog veel onduidelijkheid over met name thuiszorg en het aantal uren huishoudelijke hulp waar mensen recht op zouden hebben. De gemeente heeft er veel energie in gestoken om goed naar mensen te luisteren en passende oplossingen te vinden. Daar zijn we erg blij mee", aldus Jan Bons van het CDA.

"Toch blijft het belangrijk de menselijke maat in de zorg in de gaten te houden", meent Lieuwe van der Pol van de ChristenUnie. "Mensen moeten tegenwoordig zeer mondig zijn om zorg op maat te krijgen en zien vaak door de bomen het bos niet meer als het gaat om het invullen van alle formulieren die nodig zijn om zaken goed te regelen. `Laat dan maar', is dan vaak de reactie. Dat moeten we zien te voorkomen."

Raad op Straat Raad op Straat

Zowel bij de ChristenUnie, het CDA, de FNP als de PvdA kwamen opmerkingen binnen over onderwerpen die spelen in de landelijke politiek. Zo vroeg een aantal mensen aandacht voor de discussie die deze weken in de tweede kamer wordt gevoerd over de Wajong-uitkering voor jonggehandicapten.

Raad op Straat Raad op Straat

Jongeren Adviesraad Sneek (JAS)
De leden van de Jongeren Adviesraad Sneek (JAS) waren erg blij met hun tafel met reclamemateriaal in de `huiskamer' van de burgemeester. "Zo leren de mensen op straat ons kennen en wij leren bovendien de gemeenteraadsleden goed kennen", zegt Peter voor de Wind. Vijf jongeren staan verdeeld over de dag bij de stand, vanwege examens en gewone lesuren kan niet iedereen de hele dag aanwezig zijn.

Af en toe lopen ze over de markt om flyers over de JAS uit te delen. "Er zijn helaas nog iets teveel jongeren die nog niet van ons bestaan weten", zegt Voor de Wind. "En dat terwijl wij een eigen website (www.jonginsneek.nl) hebben en op hyves (http://jas-sneek.hyves.nl) zitten", zegt Maya van der Schuit. De JAS kan altijd nieuwe leden gebruiken die iets willen betekenen voor de jeugd in Sneek. "Dus meld je aan", voegt Van der Schuit toe.

Raad op Straat Raad op Straat

`Doorslaand succes'
Aan het einde van de dag waren alle partijen tevreden over deze editie van de Raad op Straat. "Het is een uitstekende manier om in contact te komen met de inwoners van je gemeente. Dit is volksvertegenwoordiging pur sang", vertelt Petra van den Akker van het CDA. "Mensen vinden het fijn dat ze hun verhaal even kunnen doen en komen vaak met hele gerichte vragen. Nazorg is natuurlijk erg belangrijk. We moeten niet alleen knelpunten aanpakken, maar de mensen ook laten weten wat we doen en wanneer ze verbetering kunnen verwachten", voegt ze er aan toe. Rinus van Driel van de SP noemt de Raad op Straat zelfs een doorslaand succes. "Dit is een laagdrempelige manier om met mensen te praten over wat hen bezighoudt. Bovendien kunnen we ons als raadsleden zo goed profileren, we zijn bij veel mensen nog onbekend."

Raad op Straat Raad op Straat

Foto's © Simon Bleeker