Gemeente Waalwijk Hoe is het fietsklimaat in Waalwijk?

De gemeente Waalwijk gaat de fietsvriendelijkheid in de gemeente onderzoeken. Dit gebeurt met behulp van de Fietsbalans: een onderzoek van de Fietsersbond naar verschillende aspecten van het fietsklimaat. Het onderzoek geeft aanbevelingen om het fietsklimaat in de gemeente te verbeteren.

De meetdag van de Fietsbalans vindt plaats op woensdag 21 mei 2008. Wethouder Van Groos geeft om 10.45 uur op het Raadhuisplein in Waalwijk het startschot voor het onderzoek op een speciale hightech meetfiets. Onderzoekers van de Fietsersbond rijden met deze fiets op diverse trajecten door Waalwijk. De meetfiets is voorzien van een computer en meetapparatuur. Deze apparatuur meet trilling, geluid en fijnstof. Ook worden de trajecten gefilmd.

Beoordeling op meerdere aspecten
De gemeente Waalwijk wordt in het onderzoek van de Fietsersbond vergeleken met andere gemeenten in Nederland. De nadruk ligt op een steekproef in de kern Waalwijk. Aspecten die worden meegenomen in het onderzoek zijn aantrekkelijkheid en comfort van de fietsroutes, de concurrentiepositie ten opzichte van de auto, het fietsgebruik in zijn algemeenheid en de tevredenheid van de fietsers. Daarnaast wordt gekeken naar de luchtkwaliteit en het fietsparkeren: de kwaliteit en kwantiteit van de fietsparkeervoorzieningen op belangrijke locaties. Het fietsparkeren wordt ook onderzocht in Sprang-Capelle en Waspik.

Aanbevelingen
In het onderzoek wordt er een vergelijking gemaakt tussen de fiets en de auto. Vanuit diverse woningen worden routes gereden naar logische bestemmingen, zoals het Raadhuisplein, het postkantoor of de middelbare scholen. De routes worden bereden met de fiets en met een auto. Er wordt gekeken naar de bereikbaarheid van bestemmingen en het parkeren. Nadat het fietsklimaat in kaart in gebracht, krijgt de gemeente van de Fietsersbond aanbevelingen voor verbeteringen op het gebied van verkeer, milieu en volksgezondheid. Met die aanbevelingen kan de gemeente de komende periode aan de slag om Waalwijk nog fietsvriendelijker te maken.

Uitnodiging
U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij het startschot op 21 mei 2008:
10.30 uur Korte toelichting in de nieuwe raadzaal gemeente Waalwijk 10.45 uur Startschot op het Raadhuisplein
Na het startschot is er gelegenheid voor het stellen van vragen.

Publicatie datum 13-05-2008