Ingezonden persbericht


Amnesty International op Pinkpop in actie voor
gewetensgevangene Hu Jia uit China

Voormalig gewetensgevangene Shao Jiang uit China vertelt zijn verhaal op Pinkpop

Amnesty International, muzikanten, 3FM en Buro Pinkpop werken dit jaar samen om aandacht te vragen voor de mensenrechtenschendingen in China. Festivalbezoekers kunnen in actie komen voor de vrijlating van mensenrechtenactivist Hu Jia (1973) uit China. Hu werd in maart 2008 veroordeeld tot drieënhalf jaar gevangenisstraf vanwege het online publiceren van kritische artikelen en het te woord staan van buitenlandse journalisten en politici. Speciale gast tijdens het festival is de Chinese banneling Shao Jiang. Hij belandde tweemaal in de gevangenis (1989-1991 en 1994-1997) vanwege zijn inzet voor de verbetering van de mensenrechtensituatie in China. Op Pinkpop vertelt Jiang over zijn ervaringen en de huidige arrestaties van activisten in de aanloop naar de Olympische Spelen.

Voormalig gewetensgevangene Jiang Shao op Pinkpop
Mensenrechtenactivist Shao Jiang organiseerde tijdens zijn studententijd in Beijing (1985-1997) debatten over democratie en vreedzame demonstraties tegen het beleid van de autoriteiten. In juni 1989 nam hij deel aan de protesten op het Plein van Hemelse Vrede. Vanwege zijn betrokkenheid bij de pro-democratische stroming en zijn inzet voor de verbetering van de mensenrechtensituatie belandde Jiang tweemaal in de gevangenis (1989-1991 en 1994-1997). In 1997 vluchtte hij naar Engeland. Daar studeerde Jiang af op de Universiteit van Westminster. Hij is daar momenteel onderzoeker en docent Politicologie. Tevens publiceerde Jiang verschillende artikelen over de mensenrechten-situatie in China.

Gewetensgevangene Hu Jia
In zijn studiejaren raakte Hu Jia betrokken bij milieuactiegroepen. In 2000 werkte hij voor een rechtengroep voor aids-patiënten die werd opgezet door de activist Wan Yanhai. Hierna richtte hij een eigen organisatie voor aids-patiënten en -wezen op. Hu voert acties voor de vrijlating van politieke gevangenen en voor de vrijheid van meningsuiting. Vanwege zijn vreedzame werk onderhield hij veel internationale contacten. De autoriteiten deden er alles aan om de activist te belemmeren. Hu kreeg meerdere malen huisarrest en belandde in 2006 veertig dagen in de gevangenis. Hij liet zich niet intimideren en startte in 2007 een blog waarin hij schreef over de arrestatie van andere activisten in de aanloop naar de Olympische Spelen. In november nam hij via webcam deel aan een debat van het Europees Parlement in Brussel. Eind december werd Hu gearresteerd. In maart 2008 volgde na een oneerlijk proces zijn veroordeling: drieëneenhalf jaar gevangenisstraf. Volgens de rechter ondermijnde hij het staatsgezag vanwege het publiceren van 'politieke' artikelen en het geven van interviews aan buitenlandse media en politici. Zijn vrouw, Zeng Jinyan, zet zich al jaren in voor de mensenrechten. Sinds de arrestatie van Hu zit zij samen met hun zes maanden oude dochtertje onder huisarrest. Amnesty beschouwt Hu Jia als gewetensgevangene en vraagt om zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Festivalbezoekers kunnen Hu Jia steunen door de petitie te ondertekenen en/of op de foto te gaan. De bezoeker wordt op een speciaal ontworpen erepodium met zijn/haar eigen statement gefotografeerd. De familie van Hu Jia ontvangt een fotoalbum met de foto's en steunbetuigingen voor Hu. De handtekeningen worden aan de Chinese ambassadeur in Den Haag aangeboden.

China en de Olympische Spelen
Verdedigers van de mensenrechten in China, waaronder lokale activisten, advocaten en journalisten, en hun familieleden worden in de aanloop naar de Olympische Spelen steeds harder aangepakt. Degenen die het verband leggen tussen de aanhoudende mensenrechtenschendingen en het plaatsvinden van de Spelen in China hebben het het zwaarst te verduren. Willekeurige detentie, mishandeling, marteling, huisarrest en hinderlijk volgen van activisten en hun familie zijn het gevolg. Amnesty International hoopt nog steeds dat de Olympische Spelen een positieve erfenis op de mensenrechten nalaat. Amensty International vraagt de Chinese autoriteiten om respect te hebben voor de rechten van mensenrechtenverdedigers, activisten toe te staan om hun werk te doen en de vrijlating van alle mensenrechtenverdedigers die momenteel vastzitten of onder huisarrest staan.

Zie www.amnesty.nl/china voor meer informatie.