Gemeente Amsterdam


Persbericht

Datum 21 mei 2008

Kenmerk 077

Nederland haalt de Olympische Spelen op het terrein van ICT naar Nederland

Handover Ceremony in Maleisië startsein voor WCIT 2010

Op de slotdag van WCIT 2008 in Kuala Lumpur hebben staatssecretaris Frank Heemskerk, ICT~Office voorzitter Henk Broeders en wethouder Lodewijk Asscher namens Nederland symbolisch het WCIT-voorzitterschap overgenomen van de organisatie in Maleisië. Het 17e World Congress on Information Technology - vaak vergeleken met de Olympische Spelen op het terrein van ICT - is in 2010 in Amsterdam. Met de symbolische overdracht van dit prestigieuze evenement is formeel het startsein gegeven van de voorbereiding van 's werelds belangrijkste ICT-evenement.

ICT~Office is mede namens het ministerie van Economische Zaken en de gemeente Amsterdam de gastheer van WCIT 2010. Tijdens het succesvolle WCIT 2008 kwamen de afgelopen drie dagen ruim 3200 politici, topmensen van bedrijven en wetenschappers bijeen om te spreken over ICT. Ook bezochten velen de verschillende `side-events' zoals de ICT-beurs. Voorbeelden van sprekers op WCIT 2008 zijn onder anderen Bill Gates (Microsoft), Craig Venter (vermaard genoom onderzoeker) en Vinton Cerf (een van de grondleggers van het internet).

Volgens staatssecretaris Heemskerk is Nederland er in geslaagd om een uniek evenement naar ons land te halen dat veel aanknopingspunten biedt om Nederland verder op de kaart te zetten als `ICT-gateway to Europe'. In een videoboodschap nodigde premier Balkenende de voltallige ICT-wereld uit om in 2010 naar Amsterdam te komen.

Eerste reacties
Henk Broeders, de voorzitter van ICT~Office (de Nederlandse branchevereniging voor ICT-bedrijven), toonde zich buitengewoon verheugd met het binnenhalen van het evenement: "Het biedt kansen voor de Nederlandse ICT-sector om ons wereldwijd in de kijker te spelen. Met onze sterke bedrijven, onze hoge breedbandpenetratie en bijvoorbeeld Surfnet hebben we een ijzersterke ICT-positie. Dit evenement biedt kansen onze positie verder te versterken en Nederland nog beter op de kaart te zetten." Ook wethouder Asscher reageert enthousiast: "Dit evenement biedt Amsterdam tal van kansen om ons voor het oog van de wereld te profileren. Denk bijvoorbeeld aan het grootste internetknooppunt ter wereld: de Amsterdam Internet Exchange. Dit soort infrastructuur en onze sterke creatieve sector is een belangrijke vestigingsvoorwaarde geworden voor internationale ICT-bedrijven. Door dit evenement kunnen we ons voor het oog van de hele ICT-wereld presenteren als ICT-stad."

Over WCIT 2010
Het 17e World Congress on Information Technology is van 26 t/m 28 mei 2010 in Amsterdam. WCIT wordt georganiseerd onder auspiciën van de WITSA (World Information Technology and Services Alliance). Het is het tweejaarlijkse evenement waar politici, .

21 mei 2008 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 077 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

CEO's van ICT-bedrijven, topmanagers van bedrijven en overheden bij elkaar komen om de kansen en mogelijkheden die de toepassing van ICT biedt met elkaar te bespreken. Het thema van het congres in 2010 is: `Challenges of Change'. Subthema's zijn bijvoorbeeld: onderwijs, gezondheidszorg, transport en mobiliteit, en duurzaamheid. Dit zijn stuk voor stuk terreinen waar ICT oplossingen biedt. Nu al is 70 procent van alle innovatie in Nederland gerelateerd aan ICT.
Voor meer informatie: www.wcit2010.org.

Pb-077