Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Vereniging Stadswerk Nederland


20 mei 2008

Gemeentebestuurders opgelet,

wie bestuurt bij u de Flora- en faunawet?

Gemeenten zijn geen bevoegd gezag in het kader van de Flora- en faunawet, maar deze wet is wel een hard kader waarin gemeenten een bepalende rol en verantwoordelijkheid hebben. Invulling hiervan kan alleen als in het gemeentelijk beleid zaken als soortgegevens, gedragcodes, soortenbeleid en Natura 2000 zijn verankerd. Vereniging Stadswerk Nederland organiseert op donderdag 12 juni in Lelystad het symposium 'Natuur in stad & dorp - bron van biodiversiteit' om gemeenten handreikingen te geven om dit bestuurlijk verantwoord en efficiënt te doen en tevens inspiratie op te doen voor natuur in stad en dorp.

De Flora- faunawet komt bij elk project om de hoek kijken. Of het nu gaat om ruimtelijke ontwikkelingen, beheer en gebruik van de openbare ruimte, vergunningverlening of handhaving, als gemeente heeft u de plicht zorgvuldig om te gaan met beschermde planten en dieren. Hier vallen bijvoorbeeld alle vogels onder.

Weet u waar vogels en andere beschermde planten en dieren in uw gemeente hun standplaats of vaste rust- en verblijfplaatsen hebben? Weet u hoe u op gemeentelijk niveau flora- en faunamanagement op een wettelijk juiste wijze vormgeeft? Waar wilt u beschermde soorten of natuur stimuleren of in stand houden en hoe handelt uw gemeente wanneer de dieren overlast veroorzaken?

Het doel van de Flora- en faunawet is het in stand houden van soorten op lokaal niveau en daarmee de achteruitgang van biodiversiteit in ons land te stoppen. Bij biodiversiteit, natuur in stad en dorp, speelt de stedelijke omgeving zeer zeker een rol. Bovendien is natuur in de stad een belangrijke graadmeter over hoe burgers hun omgeving beleven. Rekening houden met natuur in stad en dorp is rekening houden met de bescherming van planten en dieren en met de belevingswaarde van burgers. Biodiversiteit en wetgeving over natuur is daarom OOK een taak en verantwoordelijkheid van gemeentelijk bestuur.

Het symposium is bedoeld voor bestuurders, directies, besluitvormers, beleidsmakers en biedt ook beheerders van gemeenten en bedrijven die voor gemeenten werken handvatten om op een juiste wijze invulling te geven aan de wet. Het symposium "Natuur in stad & dorp - bron van biodiversiteit" laat zien wat het belang is van natuur en wetgeving in stad en dorp en welke bestuurlijke en ambtelijke taken en verantwoordelijkheden gemeenten daarbij hebben. Die rol is groter dan u nu wellicht denkt! Het is dan ook hierom dat mevrouw Ir. A.N. Wouters, Directeur generaal van het ministerie van LNV persoonlijk uitleg komt geven over het belang van gemeenten bij de realisatie van het rijksbeleid inzake natuur en biodiversiteit en tevens de gedragscode bestendig beheer in gemeenten in ontvangst komt nemen.

Zie www.stadswerk.nl voor het volledige programma en het aanmeldingsformulier - ook voor het reserveren van een stand op de informatiemarkt - of neem contact op met het Verenigingsbureau: telefoon 0318 - 69 27 21 of email info@stadswerk.nl.