Ingezonden persbericht


Juryverslag F1DRIVEN Ronde 1

Amsterdam, 21 mei 2008

De eerste ronde van de F1Driven competitie is voorbij. De 8 talenten die door het Nederlandse publiek werden gekozen, zijn nu door de jury kritisch beoordeeld op basis van hun prestaties in de eerste ronde van de competitie. Hierbij zijn de races meegerekend die in de periode vallen vanaf de start van het Formule1 seizoen tot en met afgelopen weekend.

De zes juryleden hebben de rijders beoordeeld op hun relatieve prestatie. Dat wil zeggen hun prestaties in verhouding tot hun ervaring en tot het niveau van de klasse waarin ze rijden.

Giedo van der Garde is ditmaal unaniem met de hoogste cijfers beoordeeld. In deze ronde wist hij drie races zeer overtuigend te winnen in de World Series en viel hij één keer buiten zijn schuld uit. Ook het succes van Carlo van Dam en Chris van der Drift is de juryleden niet ontgaan. Carlo van Dam deed het zeer goed in Japan, maar greep vaak net naast de overwinning. Ook Chris van der Drift heeft een geweldig weekend achter de rug op Valencia, maar de jury verwacht van hem ook relatief veel omdat hij vorig seizoen al tweede werd in dit kampioenschap.

Formule 3 Euroseries coureur Renger van der Zande kan ook op veel steun rekenen van de experts, hij rijdt tenslotte in het zwaarste Formule 3 kampioenschap ter wereld, al zijn de prestaties nog iets te wisselvallig.

Yelmer Buurman en Jeroen Bleekemolen hebben deze periode de jury nog niet volledig weten te overtuigen. Yelmer Buurman kwam weliswaar lekker mee in het GP2 Azië kampioenschap, maar zijn Europese seizoensstart verloopt tot dusver teleurstellend. Jeroen reed van alle rijders de meeste races en presteerde sterk in de Porsche Supercup, maar de resultaten in de laatste races van de A1GP en de Porsche Carrera cup ontlokten een wat gematigder oordeel bij de jury.

De prestaties van Shirley van der Lof bleken voor de jury lastig te beoordelen. Als Formule 3 debutante is het weliswaar zeer bemoedigend om te zien dat ze een grote stap voorwaarts heeft gemaakt ten opzichte van de Formule Ford. Daarentegen is het kleine startveld in de Trophy klasse, een aparte divisie voor oudere bolides waar rijders zeer goed ervaring op kunnen doen, een lastig podium om iemand goed te kunnen beoordelen.

Over Ho-Pin Tung is de jury helaas nog niet te spreken, gezien zijn staat van dienst verwacht men meer van zijn prestaties in de GP2. Gelukkig is het seizoen pas net onderweg en kunnen de Nederlandse talenten veel goedmaken in de komende rondes.

"F1Driven is een competitie dus daarom blijven we kritisch, maar hoofdzakelijk willen we de racefans en het Nederlandse bedrijfsleven stimuleren deze talenten aandachtig te volgen in hun 'drive'. Wellicht zit hier een nieuwe Nederlandse Formule1 held tussen!", aldus initiatiefnemer Michiel Mol.

De jury kwam tot de volgende rapportcijfers op een schaal van 1-10. Juryrapport:

1 Giedo van der Garde: 8,6

2 Chris van der Drift: 7,8

3 Carlo van Dam: 7,5

4 Renger van der Zande: 7,3

5 Yelmer Buurman: 6,5

6 Jeroen Bleekemolen: 6,3

7 Shirley van der Lof: 5

8 Ho Pin Tung: 5

Naast het juryrapport speelt ook het Nederlandse publiek een belangrijke rol in de stemming. Via F1driven.com kunnen zij iedere ronde stemmen op het best presterende talent. Op basis van deze volgorde worden de punten verdeeld, de winnaar krijgt er 10 en dit loopt af tot 3 punten. Ditmaal stak Carlo van Dam er met kop en schouders bovenuit:

Publieksstemming:

1 Carlo van Dam: 10

2 Giedo van der Garde: 8,5
Renger van der Zande: 8,5
4 Shirley van der Lof: 7
5 Jeroen Bleekemolen: 6
6 Chris van der Drift: 5
7 Yelmer Buurman: 4
8 Ho Pin Tung: 3

Giedo en Renger hebben precies evenveel stemmen, en zullen daarom beiden 8,5 punten toegekend krijgen.

Komend weekend zullen de talenten weer in actie komen op de diverse circuits in Europa. Zo rijden Jeroen, Giedo, Yelmer en Ho Pin in Monaco, zal Shirley op de Nürburgring in actie komen en rijdt Carlo op Motegi weer in de Japanse Formule 3. Een week later komen Renger en Chris in actie op het stratencircuit van Pau.