Gemeente Ameland


Duinkruiskruid gesignaleerd

Op Ameland is duinkruiskruid gesignaleerd. Duinkruiskruid is een variant van Sint Jacobskruiskruid en net als die plant zeer gevaarlijk voor dieren. Het is vooral voor koeien en paarden zeer giftig bij inname. Het kruiskruid is zowel vers als in het hooi en kuilvoer schadelijk. De gifstoffen zorgen voor ernstige ongeneeslijke leverschade en uiteindelijk sterfte van het dier.

Het bestrijden van duinkruiskruid is niet gemakkelijk. Bent u eigenaar of huurder van een stuk land? Let dan op de aanwezigheid van deze plant, zodat u deze kunt verwijderen. Probeer hierbij ook de wortel te verwijderen en laat de plant niet in het weiland liggen. Zo voorkomt u dat de dieren de plant alsnog opeten. Het zaad van het kruiskruid behoudt lang haar kiemkracht. Breng verwijderde planten niet naar de composthoop, maar voer ze af! Neem zelf ook beschermende maatregelen om huidirritatie te voorkomen.

Bij de gemeente kunt u een folder met informatie ophalen. Ook kunt u informatie over het (Sint Jacobs)kruiskruid vinden op www.kruiskruid.nl. Op deze site staat onder andere hoe u het kruid kunt herkennen en wat er tegen te doen is.