16 mei 2008 />
Onderdeel: Alterra

Internationale conferentie over stikstofproblematiek

Onderzoek van Alterra, onderdeel van Wageningen UR vormt de belangrijke bouwsteen van twee artikelen in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Science van 16 mei 2008 over de invloed van stikstof op het leven op aarde. De artikelen zijn geschreven door een team van internationale deskundigen. Ze beschrijven hoe de ophoping van reactief stikstof in lucht en water bijdraagt aan klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit, zure regen, smog en vissterfte. 80 internationale wetenschappers bespreken de stikstofproblematiek op 21-23 mei tijdens een internationale conferentie in Wageningen.

Het dilemma
Door de toenemende bevolking op de wereld moet er meer voedsel worden geproduceerd en daar is stikstof voor nodig. Het energiegebruik op de wereld neemt ook toe en daarbij komen ook steeds meer reactieve stikstofverbindingen in de lucht. Volgens James Galloway, eerste auteur van een van de artikelen in Science, is het een geweldige uitdaging om te zorgen dat er voor de toenemende wereldbevolking voldoende voedsel wordt geproduceerd en energie kan worden gebruikt en tegelijkertijd het milieu wordt beschermd. Hij zegt: "Het publiek weet niet veel van de stikstof, maar de problematiek van stikstof is zeker zo groot als die van koolstof. En de interacties tussen koolstof en stikstof in het wereldvoedselvraagstuk en het energievraagstuk maken die vraagstukken extra complex".

Task Force Verenigde Naties
"De boodschap van de Science-artikelen is dat een integrale benadering nodig is voor de stikstofproblematiek in de wereld", zegt Dr. Mark Sutton van het Centrum voor Ecologie en Hydrologie in Groot Brittannië en medeauteur van een van de artikelen. Deze boodschap sluit aan bij de beslissing van de Verenigde Naties om de 'Task Force on Reactive Nitrogen' op te richten (Convention on Long-range Transboundary Air Pollution, Geneva Verdrag voor luchtverontreiniging over lange afstand). Het doel van deze Task Force is om integrale analyses te maken van de stikstofproblematiek op de wereld, en om de oorzaak-gevolg keten beter in kaart te brengen van stikstofgebruik, voedselproductie, stikstofemissies, waterkwaliteit, luchtkwaliteit, broeikasgasemissies en verlies aan biodiversiteit. Prof. Oene Oenema van Wageningen UR is één van de voorzitters van deze Task Force.

Verklaring van begrippen

* Stikstof (N2) is een reukloos en kleurloos gas dat 78% van de aardatmosfeer uitmaakt. Het is een bijzonder essentieel element voor het leven op aarde. Stikstof komt in veel vormen voor, zoals ammoniak, stikstofoxides, lachgas, ammonium en nitraat. Sommige vormen zijn beschikbaar voor gebruik door planten, (bodem)dieren en mensen. De stikstofkringloop is een belangrijk onderdeel van de natuur.

* Reactief stikstof is een verzamelnaam voor reactieve stikstofverbindingen, zoals nitraat, stikstofoxides, ammoniak en lachgas, die vrijkomen bij verbrandingsprocessen, en nodig zijn of vrijkomen bij de productie van voedsel. Door het toenemend gebruik van energie en productie van voedsel komt er steeds meer reactief stikstof in lucht en water en dat leidt tot gezondheidsproblemen, afname van natuurkwaliteit en tot verandering van het klimaat.
* Biodiversiteit is de verscheidenheid in genen, soorten en ecosystemen in een regio.


----------------------------------------

Meer informatie:
Prof. dr. Oene Oenema
Alterra, onderdeel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum Telefoon +31 (0)317 486483
Email oene.oenema(at)wur.nl

Meer persinformatie:
Wageningen Universiteit en Researchcentrum
dep. Omgevingswetenschappen en Alterra
Francine Loos, communicatieadviseur
Telefoon +31 (0)317 477 825 / +31 (0)6 11041635 Email francine.loos(at)wur.nl

Internationale conferentie in Wageningen
De eerste bijeenkomst van de Task Force on Reactive Nitrogen vindt plaats in het WICC te Wageningen van 21-23 mei aanstaande. Ruim 80 wetenschappers en beleidsmedewerkers uit geheel Europa en Noord Amerika bespreken hoe die integrale aanpak van de stikstofproblematiek moet worden uitgevoerd.


----------------------------------------

Aanvullende informatie (Engelstalig):

Impacts of nitrogen on the environment
" In its inert form (N2), nitrogen is harmless and abundant, making up 78 percent of the Earth's atmosphere. But in the past century, with the mass production of nitrogen-based fertilizers and the large-scale burning of fossil fuels, massive amounts of reactive nitrogen compounds, such as ammonia (NH3), nitrogen oxides (NOx), nitrate (NO3) and nitrous oxide (N2O) have entered the environment. " A nitrogen atom that starts out as part of a smog-forming compound may be deposited in lakes and forests as nitric acid, which can kill fish and insects. Carried out to the coast, the same nitrogen atom may contribute to red tides and dead zones. Finally, the nitrogen will be put back into the atmosphere as part of the greenhouse gas nitrous oxide, which destroys atmospheric ozone.

Task Force on Reactive Nitrogen (TFRN).
" The Convention on Long Range Transboundary Air Pollution (CLRTAP), was established in 1979 under the United Nations - Economic Commission for Europe (UN-ECE). There are 51 parties to the Convention from Belgium to Belarus, including the European Community, Russian Federation, United States and Canada.
" In 1999 the Convention established the Gothenburg Protocol on "Acidification, Eutrophication and Ground Level Ozone", which broke new ground in developing an integrated approach to international air pollution mitigation. The Task Force on Reactive Nitrogen develops this concept, making the links between many forms of reactive nitrogen (nitrogen oxides, ammonia, nitrous oxide, nitrate leaching etc) and many interlinked environmental threats.
" The inaugural meeting of the TFRN will take place jointly with the first workshop of the European Nitrogen Assessment, at the Wageningen International Conference Centre (20-23 May).

The European Centre of the International Nitrogen Initiative " The European Centre of the International Nitrogen Initiative (INI) is a networking activity, with key contributions including the EU NitroEurope Integrated Project (primary research), the ESF Nitrogen in Europe (NinE) programme (science synthesis and exchange), and COST 729 (nitrogen at the science-policy interface).

Contact
Inhoudelijke informatie
prof.dr.ir. O. (Oene) Oenema
0317 486483
oene.oenema@wur.nl

Persinformatie
F.M. (Francine) Loos, communicatieadviseur
0317 477 825 + 06 11041635
francine.loos@wur.nl