Gemeente Zandvoort


Leerlingenraad Nicolaasschool ontmoet college en raadsleden Zandvoort

Leerlingenraad, begeleiders en collegeleden in collegevergaderkamerOp dinsdagochtend 20 mei bezocht de leerlingenraad van de Nicolaasschool het raadhuis van Zandvoort. De raad maakte kennis met de wethouders en de burgemeester.

Goed uitgelegd
Elke collegelid legde uit wat zijn werk inhield. Lisa Aker, één van de leden van de leerlingenraad: 'Dat deden ze heel leuk. Het was begrijpbaar voor kinderen en toch ook niet kinderlijk verteld.' Hier op foto: de leerlingenraad in de collegevergaderkamer. Lisa Aker staat in het midden met de armen over elkaar.

In raadszaal
Het was de bedoeling dat de leerlingenraad in de raadszaal hun gebruikelijke overleg zouden voeren met de directie van de Nicolaasschool. Dat doen ze zo'n 6 keer per jaar. De leerlingenraadsleden vertegenwoordigen de groep waarmee ze in de klas zitten en brengen tijdens het overleg allerhande zaken in die de groep belangrijk vindt. Het zou de eerste keer zijn dat de raad buiten de school zou vergaderen.

Gesprekken
Maar het liep allemaal wat anders. In de raadszaal waren enkele raadsleden aanwezig. Ook van hen wilde de leerlingenraad weten wat ze nou precies deden. Dat gesprek duurde zo lang dat er geen tijd meer over was voor de vergadering. Was dat erg? Helemaal niet. Lisa vond het interessant wat de gemeenteraadsleden vertelden: 'Gemeenteraadslid zijn - Dat lijkt me wel wat.'

Werkgroep
De leerlingenraad werd tijdens hun bezoek aan de gemeente begeleidt door het VVD-raadslid mevrouw B. Goransson. Samen met mevrouw U. Rietkerk, de heer A. Sandbergen en mevrouw A. van der Veld zit zij in de werkgroep 'Jeugd en Politiek', die acties bedenkt om jongeren bekend te maken met de lokale politiek.

Groot politiek debat
Het werkbezoek van de leerlingenraad is één van de acties. Dit najaar, rond de derde dinsdag van september, volgt een grote campagne. Samen met de Zandvoortse scholen organiseert de werkgroep een themaweek over de politiek. De scholen zullen een lespakket inzetten en zullen debatten voor groep 8 organiseren, waarbij de beste debaters zullen uitkomen in een openbaar debat over een actueel thema in de raadszaal.