Gemeente Hoorn


Hoorn wil nieuwe gemeentelijke indeling voor heel West-Friesland

20 mei 2008 - B en W en de gemeenteraad van Hoorn willen dat Gedeputeerde Staten van Noord-Holland het initiatief nemen voor overleg met alle West-Friese gemeenten. Uitkomst daarvan moet een ontwerp zijn voor een nieuwe, optimale gemeentelijke indeling van heel West-Friesland. Wat Hoorn betreft bestaat West-Friesland straks uit maximaal drie gemeenten. Een herindeling in West-Friesland waarbij Hoorn alleen en ongewijzigd verder moet, is voor Hoorn nadrukkelijk niet bespreekbaar.
De gemeenteraad van Hoorn nam dit standpunt dinsdag 20 mei met overgrote meerderheid in. Met dit standpunt reageert de gemeente op de voorgenomen fusie van de gemeenten Andijk, Werverhoof en Medemblik. Hoorn is van mening dat niet meer volstaan kan worden met een gemeentelijke herindeling die geen onderdeel is van een bestuurlijke indeling van geheel West-Friesland. College en raad constateren dat plaatselijke, regionale en landelijke ontwikkelingen het nodig maken om deze kwestie nu op te pakken.

Maximaal drie gemeenten
Hoorn staat voor een maximum aantal van drie gemeenten. Alle opties zijn daarbij bespreekbaar. Daaronder vanzelfsprekend ook een fusie van Hoorn met Medemblik, zo schrijft het college in een reactie aan de colleges van Andijk, Medemblik en Wervershoof naar aanleiding van hun voorgenomen fusie.