Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 21 mei

Fryslân, 21-05-2008 o Politieberichten van dinsdag 20 mei 07.00 uur t/m woensdag 21 mei 07.00 uur.

Drachten: auto zwaar beschadigd, politie zoekt getuigen
De politie is op zoek naar getuigen van een aanrijding dinsdagmorgen op het Helmhout. Een 58-jarige inwoner van Kollum had daar om 06.45 uur zijn zwarte Seat Cordoba onbeschadigd op de verhoogde parkeerplaats achtergelaten. Om 09.50 uur ontdekte hij dat zijn auto circa 4 meter verplaatst was en dat de gehele linker zijkant zwaar beschadigd was. De auto is vermoedelijk door een andere auto, mogelijk een vrachtwagen, aangereden, waarna de bestuurder is doorgereden. Eventuele getuigen worden verzocht via het telefoonnummer 0900-8844 contact op te nemen met de politie.

Haulerwijk: politie houdt tweede verdachte aan voor brand in bedrijf De politie heeft maandag 19 mei een 50-jarige inwoonster van Haulerwijk aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de brandstichting in een bedrijf aan de Turfsteker. In de nacht van zondag 20 april op maandag 21 april brak er een grote brand uit in het bedrijf. De hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar konden niet voorkomen dat drie bedrijfsloodsen met daarin tractoren en andere landbouwmachines grotendeels verloren gingen. Op basis van verklaringen van enkele betrokkenen kon diezelfde nacht al een 54-jarige inwoner van Haulerwijk worden aangehouden. Deze verdachte zit sinds 21 april in voorarrest.
De recherche startte na de brand een onderzoek op. Zo werd er sporenonderzoek gedaan en met diverse getuigen en betrokkenen gesproken. Op basis van dit onderzoek kon op maandag 19 mei de 50-jarige vrouw worden aangehouden. De vrouw wordt er van verdacht betrokken te zijn geweest bij de brandstichting in het bedrijf. De verdachte is inmiddels in verzekering gesteld. Er werken op dit moment nog drie rechercheurs aan het onderzoek.
De persvoorlichting in deze zaak ligt bij het Openbaar Ministerie, de voorlichter is bereikbaar op nummer 058 2341659, na 17.00 uur op nummer 058
2341757.

Heerenveen: inbraak bedrijf
De politie onderzoekt de inbraak bij een bedrijf in aanbouw aan de Abe Lenstra Boulevard. Afgelopen weekend werd daar een hek geforceerd, waarna een kruiwagen met een hoeveelheid gereedschap werd weggenomen. Een 25-jarige inwoner van Sexbierum deed namens het gedupeerde bouwbedrijf aangifte.

Heerenveen: inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de
Minckelerstraat. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de winkel werden 15 zonnebrillen weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 42-jarige inwoner van Heerenveen aangifte.

Wolvega: gevaarlijke explosieven naar politiebureau gebracht De politie nam maandagmorgen een tweetal, naar later bleek, zware explosieven in ontvangst van een 35-jarige inwoonster van Wolvega. De vrouw had beide projectielen gevonden tijdens een verbouwing van haar woning. De gewaarschuwde Explosieven- en Opruimingsdienst EOCKL constateerde dinsdag dat het om twee zelfgemaakte zware vuurwerkbommen ging en vervoerde ze naar een zandafgraving in Sonnega. Daar werden de bommen gecontroleerd tot ontploffing gebracht.
Op verzoek van de EOCKL benadrukt de politie dat het vervoeren van gevonden explosieven zeer gevaarlijk is. Geadviseerd wordt om bij aantreffen van explosieven deze niet aan te raken en onmiddellijk de politie te waarschuwen. Deze zal dan contact zoeken met de EOCKL, die voor een veilige afvoer kan zorgdragen.

Morra: snelle brommer inbeslaggenomen
De politie heeft dinsdagmiddag op de Reidswal nabij Morra de brommer van een 18-jarige inwoner van Ee inbeslaggenomen na een forse snelheidsovertreding. Surveillerende agenten zagen dat de bromfietser op de kruising van Hearrewei met de Keechsdyk met hoge snelheid zo de autoweg overstak. De agenten besloten om de 18-jarige te volgen. Tijdens de achtervolging bereikte de bromfietser een snelheid van 100 kilometer per uur. Na een stopteken werd de bromfiets inbeslaggenomen. De bestuurder kreeg een proces-verbaal voor de forse
snelheidsovertreding. Op het politiebureau is de bromfiets nog getest op de rollentestbank. Hier bleek na een meting dat de bromfiets een snelheid van 107 kilometer per uur haalde.

Anjum: snelheidscontrole naar aanleiding van klachten
De politie heeft dinsdagochtend naar aanleiding van klachten een snelheidscontrole gehouden op de H.M. Gerbrandywei, naast de autoweg van en naar Lauwersoog. Op en rondom deze weg vinden op dit moment werkzaamheden plaats in verband met de voorbereiding voor de aanleg van een gasleiding. Tijdens de controle met de lasergun passeerden 20 bestuurders. Drie bestuurders reden sneller dan de toegestane 70 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 100 kilometer per uur. Bij de werkzaamheden voor de sluizen, waar tijdelijk een snelheid van 50 kilometer per uur is toegestaan, reed een bestuurder 31 kilometer per uur te snel. Alle vier bestuurders kregen een proces-verbaal.

Leeuwarden: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagavond op de Wirdumerdijk een aanrijding onderzocht, waarbij een 54-jarige fietser uit Leeuwarden gewond raakte. De Leeuwarder was door een auto aangereden en de bestuurder was vervolgens doorgereden. Een getuige waarschuwde de politie via
1-1-2. Omdat de agenten beschikten over een duidelijke omschrijving van het betreffende voertuig werd direct begonnen met een zoektocht door de stad. In de Ipe Brouwerssteeg werd de auto uiteindelijk aangetroffen en vervolgens inbeslaggenomen. De fietser was inmiddels met letsel aan zijn hoofd en nek per ambulance ovegebracht naar het ziekenhuis in de stad. Na politieonderzoek kon diezelfde avond in een woning aan de Van Loonstraat een 24-jarige verdachte worden aangehouden.

Nij Beets: roodlicht controle
De politie heeft dinsdag van 17.30 uur tot 18:15 uur op de Tolhekbuurt gecontroleerd op het negeren van het rode verkeersplein. In verband met de aanleg van het nieuwe verkeersplein zijn er tijdelijke verkeerslichten geplaatst omdat er maar één rijstrook beschikbaar is. Nog voordat de agenten met de controle van start gingen, zagen ze dat er conflicten tussen automobilisten ontstonden omdat men elkaar niet kon passeren. Tijdens de controle negeerden 20 bestuurders, waarvan negen uit Nij Beets zelf, het rode verkeerlicht. De 20 bestuurders kregen dan ook een bekeuring.

Leeuwarden: schuur in brand
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de brandweer geassisteerd bij een brand in een schuur aan de Murkstraat. Door nog onbekende oorzaak ontstond er brand in een schuur achter de woning. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de schuur grote schade opliep. Bij de brand is mogelijk asbest vrijgekomen. De woningstichting gaat dit onderzoeken.

Harlingen: inbraak in instelling
De politie onderzoekt een inbraak in een instelling aan de Voorstraat. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. In het pand werd een balie overhoop gehaald en geldbedrag uit de kassa weggenomen. Namens de instelling moet nog aangifte worden gedaan.