Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 21 mei 2008

Vrijheid belangrijkste drijfveer voor startende zzp ers

De drang naar vrijheid en onafhankelijkheid is voor 45% van de startende zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp er) de belangrijkste reden om voor zichzelf te beginnen, zo blijkt uit een onderzoek* in opdracht van Delta Lloyd. Nadat de zzp er van die vrijheid geproefd heeft wil 43% nooit meer voor een baas werken. En dit aantal neemt alleen maar toe naarmate de zzp er enkele jaren voor zichzelf werkt. Maar liefst 65% van gevestigde zzp ers verwacht nooit meer in loondienst te zullen gaan. Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas wordt vrijheid steeds belangrijker: We leven nu in een postmateriële economie waarbij geluk en een gevoel van vrijheid voorop staan. Beloning komt op de tweede plaats. Om zelfstandige ondernemers te voorzien in hun verlangen naar vrijheid introduceert Delta Lloyd het Eigen Baas Pakket, een flexibel pakket waarmee de zzp er naar vrijheid beslist waarvoor hij zich verzekert.

Redenen om een eigen zaak te starten
Driekwart van de Nederlanders droomt ervan om voor zichzelf te beginnen. In 2007 hebben ruim 85.000 mensen van deze droom werkelijkheid gemaakt en zijn als zzp er gestart. Als kennisverzekeraar onderzocht Delta Lloyd de redenen van zzp ers om voor zichzelf te beginnen. Hieruit blijkt dat de drang naar vrijheid en onafhankelijkheid voor 45% van de zzp ers de belangrijkste reden is om voor zichzelf te beginnen. Zelfontplooiing en een betere combinatie van werk en privé zijn beide voor 30% van de zzp ers het belangrijkste motief om een eigen zaak te starten, gevolgd door de wens om volledig zelfstandig te werken (23%). 21% van de zzp ers is voor zichzelf begonnen omdat ze het niet meer naar hun zin hadden bij het bedrijf waarvoor ze werkten.

Adjiedj Bakas over vrijheid
Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas bevestigt dit onderzoek dieper liggende trends in de samenleving. Het gevoel van vrijheid wordt steeds belangrijker in de zogenaamde economie van het geluk. Nederlanders zijn meer en meer actief op zoek naar geluk en plezier, ook in hun werk. Freelance werk geeft hen de vrijheid om precies datgene te doen wat ze willen, zelfs de vrijheid om het werk zo in te delen dat het privé-leven er niet onder lijdt. Vooral voor vrouwen is dit belangrijk. Steeds vaker is de vrouw een van de kostwinners van het gezin, terwijl ze ook voor het gezin zorgt: de ploetermoeder. Als zzp er kan zij haar werk beter met haar privé-leven combineren.

Stijging zzp ers
Het aantal zelfstandige ondernemers neemt toe met minimaal 15% per jaar. Volgens het CBS zijn er 414.000 zzp ers in Nederland, meer dan de helft van het totaal aantal ondernemingen in Nederland. Het FNV spreekt zelfs van een groei naar 1 miljoen zzp ers in 2010. Bakas over deze groei: Als gevolg van de economie van de vrijheid en het geluk neemt het aantal zzp ers gestaag toe, zowel in Nederland als in de rest van West-Europa. Ook in het aantal allochtone zzp ers is een groei merkbaar.

Eigen Baas Pakket
Vrijheid is essentieel in het bestaan van de zzp er. Maar de keerzijde van vrijheid is dat de zelfstandige ondernemer zijn financiële situatie zelf moet regelen. Om het de zzp er gemakkelijk te maken ontwikkelde Delta Lloyd het Eigen Baas Pakket. Met dit pakket kan de ondernemer zich naar eigen inzicht en vrijheid verzekeren voor alle risico s waar hij zowel zakelijk als privé mee te maken heeft. Hij stelt zijn pakket zelf samen. Het Eigen Baas Pakket is het eerste pakket waarbij naast schadeverzekeringen ook een (bancaire) lijfrente en overlijdensrisicoverzekering kan worden gesloten. In het pakket zit bovendien de voordelige Instap AOV. De verzekering is speciaal ontwikkeld om de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers toegankelijk en betaalbaar te maken. Het pakket is verkrijgbaar vanaf 53 euro per maand via de assurantieadviseur.

Meer informatie over het Eigen Baas Pakket is te vinden op www.deltalloyd.nl/eigenbaas.


* Het onderzoek is van 18 februari tot en met 2 maart 2008 uitgevoerd door Intomart/GFK onder 540 startende zzp ers, gevestigde zzp ers en startende mkb-ers van 18 jaar en ouder.


- Einde bericht -