Persbericht

Soesterberg, 21 mei 2008

Noodlijdende buurtsupers maken doorstart als 'bijzondere' buurtsupers

Naar verwachting kunnen vele buurtsupers behouden blijven door initiatief van Support & Co.

Kleine buurtsupermarkten die het moeilijk hebben, worden door Support & Co geholpen met het maken van een doorstart. De supermarktketen SPAR sloot hierover onlangs een contract met Support & Co. Met supermarktketen Van Tol is een dergelijk contract in de maak. Support & Co is een initiatief van de onlangs opgerichte Zorgcoöperatie Nederland waar 11 zorginstellingen lid van zijn.

In Nederland worden op dit moment vele Buurtsupermarkten door SPAR en Van Tol geëxploiteerd. De toenemende concurrentie van het grootwinkelbedrijf en de stijgende lasten maken het voor veel zelfstandig opererende kleine supermarktondernemers moeilijk om te overleven. Met hulp van de begeleide inzet van mensen met een beperking kan in veel gevallen een succesvolle doorstart gemaakt worden.

"Het mes snijdt aan meerdere kanten," aldus Gert Rebergen, projectleider van Support & Co. "De betrokken onderneming wordt weer rendabel gemaakt en tegelijk wordt een bijdrage geleverd aan de zorg voor mensen met beperkingen. Daarbij komt dat zo'n buurtsuper behouden blijft voor de betrokken buurt, wat weer bijdraagt aan de leefbaarheid."

Ook de beide supermarktketens zijn blij met de gemaakte afspraken. De beide ketens proberen uiteraard zelf zo goed mogelijk om de buurtsuper rendabel te krijgen, maar dat heeft grenzen. Dan is het goed dat er een alternatieve weg is via Support & Co.

De afspraken met SPAR en Van Tol zijn onderdeel van een grotere aanpak van Support & Co ten behoeve van het stimuleren van 'bijzonder ondernemen'; het ondernemen met mensen met beperkingen. Support & Co (voorheen DOA Support) is de naam voor de gebundelde dienstverlening van zeven grote zorginstellingen die allen lid zijn van Zorgcoöperatie Nederland. De dienstverlening van Support & Co betreft hulp bij de oprichting en begeleiding van commerciële en maatschappelijke ondernemingen. Het doel is om mensen, die nu nauwelijks kansen hebben op de arbeidsmarkt, aan zinvolle dagbesteding in een normale werkomgeving te helpen.

Op dit moment worden reeds 3 buurtwinkels beheerd waar mensen met een beperking werken en er zijn 16 potentiële buurtsupers.

Met dit initiatief geven de betrokken zorginstellingen een antwoord op de toenemende vraag in Nederland naar zorgvernieuwing en ondernemerschap in de zorg.