Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

Recreatieterreinen ook voor mensen met een kleine beurs

PvdA wil minimum aantal sociale vakantiehuisjes

Net als bij bouwplannen voor gewone woningen moet de provincie ook bij de aanleg van recreatieterreinen afspraken maken over een minimumpercentage betaalbare vakantiehuisjes. Op die manier moet voorkomen worden dat alle recreatiewoningen voor mensen met een kleine beurs in Noord-Holland worden vervangen door luxe vakantiedorpen met dure bungalows. Dit stelt PvdA-statenlid Ed Wagemaker, die schriftelijke vragen heeft gesteld over het verdwijnen van betaalbare vakantiehuisjes in Noord-Holland.

PvdA-statenlid Ed Wagemaker: Op verschillende plekken in Noord-Holland vinden grootschalige transformaties plaats van vakantieterreinen waar tot voor kort mogelijkheden waren voor tenten, het (soms tijdelijk) plaatsen van caravans en houten huisjes. De recreatieterreinen worden opgekocht door projectontwikkelaars en de betaalbare vakantiehuisjes worden afgebroken en vervangen door dure bungalows. Dit is een zorgelijke ontwikkeling, omdat hiermee de mogelijkheden voor recreatie voor mensen met een kleine beurs steeds verder worden ingeperkt .

De PvdA wil daarom van Gedeputeerde Staten weten of het mogelijk is om bij de aanleg van recreatieterreinen afspraken te maken over een minimumpercentage sociale vakantiehuisjes , betaalbare recreatiehuisjes die bereikbaar zijn voor alle inkomens. Wagemaker: In de bestemmingsplannen zou misschien een regeling kunnen worden opgenomen, waarbij in percentages wordt aangegeven hoeveel goedkope en hoeveel dure vakantiewoningen er mogen worden gebouwd. Op die manier kan een verantwoord aantal betaalbare vakantiehuisjes worden gegarandeerd en wordt voorkomen dat Noord-Holland alleen maar wordt volgebouwd met dure bungalows .

In zijn schriftelijke vragen wil Wagemaker verder weten of Gedeputeerde Staten zijn zorg delen dat de bouw van grotere en duurdere vakantiehuizen (illegale) permanente bewoning van deze recreatiewoningen in de hand werkt. Ook vraagt hij in hoeverre en paal en perk gesteld kan worden aan het steeds maar groter worden van vakantiehuizen en hoe de rechtsbescherming van recreanten die bij een transformatie van een recreatieterrein moeten vertrekken kan worden verbeterd.


*** EINDE PERSBERICHT ***