Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 157/GH
Datum: 21 mei 2008

Provincie stimuleert gebruik LED verlichting

De provincie Fryslân levert een bijdrage van maximaal E 150.000,- aan de campagne Better LED as Net. Deze campagne start in het najaar en wordt door de Friese Milieufederatie georganiseerd. Tijdens de campagne worden LED lampen tegen een flink gereduceerd tarief aangeboden aan de inwoners van Fryslân. "De provincie Fryslân heeft een hoge ambitie op het terrein van duurzaamheid. In het energieakkoord hebben we afgesproken om een flinke energiebesparing te realiseren in de bebouwde omgeving. Daarom ondersteunen wij dit initiatief van de Friese Milieufederatie van harte"; zo zegt gedeputeerde Anita Andriesen.

Het doel van de campagne is om meer dan 150.000 LED lampen in Friese huishoudens te realiseren. Een ander doel is dat er in tenminste twintig kantoren de TL-verlichting wordt vervangen door LED-buizen en dat in meerdere gemeenten de straatverlichting op LED lampen gaat werken. De campagne Better LED As Net moet alle Friese burgers informeren over de voordelen van het gebruik van LED verlichting en hun stimuleren om de lampen aan te schaffen. De eerste LED-lampen zijn te verkrijgen in de 'LED-stand' tijdens de Sinnewiken die op 30 mei aanstaande van start gaan.

De Sinnewiken is een klimaatfestival dat via educatie, cultuur, informatie, sport en entertainment laat zien wat burgers en bedrijven kunnen doen om de klimaatverandering te minimaliseren. Het festival reist langs de organiserende gemeenten Heerenveen, Sneek, Leeuwarden en Smallingerland. Voor meer informatie over de Sinnewiken kunt u kijken op de website www.sinnewiken.nl

Duurzaam Fryslân
De Campagne Better LED As Net is een aanvulling op alle projecten en activiteiten die de provincie met andere partners onderneemt om voor een duurzaam Fryslân te zorgen. De Frisian Solar Challenge, Sinnewiken en het EnergieAkkoord zijn hier andere voorbeelden van. Het laat zien dat Fryslân hard werkt aan een duurzame toekomst.

Voordelen LED verlichting
LED lampen hebben een aantal voordelen. Ze gebruiken de helft van de energie ten opzichte van spaarlampen en besparen zelfs 90% ten opzichte van gloeilampen. Ze hebben een extreem lange levensduur en produceren weinig warmte. Verder verkleinen ze het afvalprobleem; spaarlampen moeten bij het chemisch afval door de aanwezigheid van kwik, LED lampen kennen dit probleem niet.

Noot voor de pers: Mocht u meer informatie willen over de campagne Better LED as Net dan kunt u contact opnemen met de heer Rob uit de Bosch van de Friese Milieufederatie op telefoonnummer 06-53229854


---- --