Time : 12:17:12
Date : 21 May 2008
Sender Name: FOD Binnenlandse Zaken

De Belgische Civiele Veiligheid intervenieert in China

In het kader van de interdepartementale B-FAST structuur (Belgian First Aid & Support Team) vertrekt op woensdag 21 mei 2008 een ploeg van twaalf Belgische experten naar China om er een kamp op te zetten voor de slachtoffers van de aardbevingen in de provincie Sechuan. De Civiele Veiligheid stuurt vier leden van het DICa-DIR ter plaatse (Détachement d'Intervention en cas de Catastrophe à l'étranger - Detachement voor Interventie bij Rampen in het Buitenland). Ter ondersteuning van de buitenlandse operaties georganiseerd door B-FAST, stelt dit interventieteam België in staat om snel gestructureerde en multidisciplinaire hulp in te zetten voor hulpacties in het buitenland.

Nicolas Tuts, verantwoordelijke van de operationele eenheden van Libramont, Crisnée en Ghlin, is adjunct-missiechef van deze operatie. Hij wordt bijgestaan door drie medewerkers van de Civiele Bescherming van de operationele eenheden van Brasschaat, Jabbeke en Crisnée. Hun opdracht bestaat erin een kamp op te zetten in Chengdu, de provinciehoofdstad van Sichuan, dat plaats zal bieden aan zo'n 2000 vluchtelingen. Van zodra het kamp operationeel is, wordt het beheer ervan overgedragen aan de Chinese overheid.

In de nacht van dinsdag op woensdag wordt het nodige materieel voor de operatie (waaronder 400 tenten en 4.000 dekens) aan boord van een vrachtvliegtuig van TNT naar China vervoerd. Via het Europese Mechanisme van de Civiele Bescherming, heeft de Belgische Civiele Veiligheid haar transportmogelijkheden ook ter beschikking gesteld van twee andere Lidstaten van de Unie (Luxemburg en Duitsland). Het team vertrekt op woensdag 21 mei om 17 uur van de luchthaven van Zaventem.

Contacten :

FOD Binnenlandse Zaken, Algemene Directie van de Civiele Veiligheid : Mevr. Anne Baetens, Attaché van de Directie Operaties (0476 20 01 52) Anne.Baetens@ibz.fgov.be

Kabinet van de Minister van Binnenlandse Zaken :
Mevr. Tine Jacobs, Verantwoordelijke voor de communicatie (02 500 85 76) Tine.Jacobs@ibz.fgov.be

URL: http://www.ibz.be

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR