Ingezonden persbericht


Leeuwarden, woensdag 21 mei 2008

P E R S B E R I C H T

Mr. Van Lieshout: 'Goed luisteren belangrijk'
Eerste vrouwelijke notaris in Leeuwarden

LEEUWARDEN - Mr. M.C.J. (Marieke) van Lieshout is deze maand beëdigd tot notaris te Leeuwarden en thans als associée werkzaam bij Hellema Notarissen. Haar benoeming maakt Van Lieshout tot de eerste vrouwelijke notaris van de Friese hoofdstad.

Van Lieshout: ,,Ik ben er trots op als eerste vrouwelijke notaris in Leeuwarden werkzaam te zijn. Wij hebben in Leeuwarden een laagdrempelig kantoor met een klein team maar ik werk samen met mr. Sijtze Hellema, notaris te Dokkum. Qua kennis kunnen we gebruikmaken van de schaalgrootte en specialisaties binnen de combinatie Dokkum-Leeuwarden.'' Volgens Van Lieshout wordt te vaak gedacht dat de keuze van een notaris niet uitmaakt, waardoor mensen vaak te snel alleen naar de prijs kijken die zij voor de te verlenen diensten moeten betalen. Sinds 1999 zijn de vaste notaristarieven losgelaten en bepaalt een notaris als ondernemer zelf het eigen tarief. Door de marktwerking staat de service bij notariskantoren onder druk. Van Lieshout wil daaraan samen met associé mr. Sijtze Hellema echter geen afbreuk doen. ,,Wij hanteren ook scherpe prijzen maar willen daarbij de service verlenen die wij nodig achten'', aldus Van Lieshout: ,,Daarom trekken we tijd uit voor een goed gesprek, en nemen we de moeite om onze cliënten goed te informeren en om de stukken voldoende toe te lichten''.

Een notaris behoort de belangen van de cliënt binnen de mogelijkheden van de wet zo goed mogelijk te dienen. Van Lieshout: ,,In dit ambt ben je een vertrouwenspersoon, moet je zakelijk en doortastend zijn maar ook goed kunnen luisteren. Als notaris heb je ook vaak te maken met mensen die bijvoorbeeld door een overlijden of scheiding in een moeilijke, pijnlijke omstandigheid zitten. In die soms persoonlijke situatie voelen mensen zich bij een vrouw sneller op hun gemak, aldus Van Lieshout. ,,Bovendien'', zegt Van Lieshout: ,,Ben ik zelf wat ouder, heb daardoor meer levenservaring, wat volgens mij een groot voordeel is bij het uitoefenen van dit ambt''.

Anders dan door de degelijke uitstraling van het ambt vaak vermoed wordt, is het notarisambt volgens Van Lieshout een prachtig vak. ,,Behalve dat je met heel veel verschillende mensen in uiteenlopende situaties te maken hebt, zijn alle juridische facetten in de notarispraktijk vertegenwoordigd.'' Maatschappelijke veranderingen, wetswijzigingen en jurisprudentie maken het notariaat zeer dynamisch. Het ondernemingsrecht voegt aan het notariële ambt extra variatie toe omdat het heel zakelijk is. ,,Het maakt mijn vak afwisselend en daardoor heel aantrekkelijk'', aldus Van Lieshout: ,,Je moet als notaris alle gebieden bestrijken en de uitdaging is om, ongeacht de situatie van de cliënt, er voor te zorgen dat deze in zijn of haar belang de zaken zo goed mogelijk geregeld heeft''.

E I N D E P E R S B E R I C H T
Noot voor redacties (