Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | Mei

* | Archeologie en natuur

Archeologie en natuur

Presentatie boekwerk en overdracht pingo's.

Woensdag 21 mei stond Smallingerland in het teken van de archeologie, cultuurhistorie en natuur. Die dag werd het archeologische boek 'Van wildernis tot Smallingerland' gepresenteerd. Gedeputeerde mevrouw Jannewietske de Vries en wethouder Fred Veenstra overhandigden elkaar de Friese en de Nederlandse versie van dit boek, dat is uitgegeven door de provincie Fryslân en grotendeels gefinancierd door de gemeente Smallingerland. De boeken zijn te koop bij de reguliere boekhandel.

De tweede actie van deze morgen was de symbolische overdracht van drie gerestaureerde pingoruïnes aan de directeur van It Fryske Gea, drs. Ultsje Hosper. It Fryske Gea neemt het natuurbeheer over. De te tekenen oorkonde werd voorgelezen door iemand die het ontstaan van pingo's in levende lijve heeft meegemaakt, een oermens uit de ijstijd.

pingo ondertekening

De beide gebeurtenissen vonden plaats in een gepaste omgeving, namelijk bij de pingoruïne op het Bedrijvenpark Azeven-Noord, Marconilaan in Drachten. Bij twee pingo's - een mooi stukje natuur met wandelpaden - heeft It Fryske Gea informatieborden geplaatst.