Eprom beloningsmonitor: stijging bruto loon eerste kwartaal 2008 1,3%


DEN HAAG, 20080521 -- Het gemiddelde brutoloon is in het eerste kwartaal van 2008 met 1,3 procent gestegen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2007. De groei is echter iets lichter dan eind 2007. De start van 2008 toont een groeiende behoefte aan staf, waaronder ICT, personeelsmanagement, communicatie en financieel strategisch management. De commercie krijgt het steeds moeilijker, een trend die zich doorzet vanuit 2007. Het eerste kwartaal van 2008 toont alleen voor financiële planners en administrateurs een daling in het bruto loon.

Eprom organisatie adviseurs publiceert elk kwartaal een beloningsmonitor, waarin de top 3 van stijgers en dalers binnen de door Eprom verschillende gedefinieerde beroepscategorieën wordt aangegeven. De top 3 wordt aangevuld met verklaringen van de beloningsontwikkelingen.

Stijgers en Dalers eerste kwartaal 2008 ten opzichte van het vierde kwartaal van 2007:
Stijgers:
Categorie                              Stijging in %
Informatie- en communicatietechnologie  4,0
Personeelsmanagement                    3,9
Communicatie                            2,0

Dalers:
Categorie                              Stijging in %
Financieel management                  -1,2
Deze cijfers blijken uit het continue marktonderzoek van Eprom organisatie adviseurs op basis van data uit de Eprom loonindex (www.loonindex.nl). Ten behoeve van deze beloningsmonitor zijn 11.737 waarnemingen van feitelijk betaalde bruto salarissen in het eerste kwartaal van 2008 vergeleken met 12.490 waarnemingen van feitelijk betaalde bruto salarissen in het 4e kwartaal van 2007.

Behoefte aan strategisch stafmedewerkers, commercie blijft achter

In de categorieën informatie- en communicatietechnologie, personeelsmanagement, communicatie en financieel strategisch management hebben wij een hernieuwde stijging waargenomen van resp. 4%, 3,9%, 2% en 8,9% (!) in het eerste kwartaal. Als we inzoomen op de beroepsgroepen die hiervan deel uitmaken dan valt ons het volgende op.
"In het eerste kwartaal zien we vooral een grote behoefte ontstaan aan marktcommunicatie, ICT, HRM en financieel strategen", aldus beloningsadviseur Loes de Cock. Dit lijkt een logisch gevolg van de huidige arbeidsmarkt. Cruciaal voor organisaties is visie ten aanzien van het imago en de toegevoegde waarde van de organisatie. Kwaliteit in communicatie, personeel, financiën en ICT is hiertoe een voorwaarde.

Opvallend is dat de categorie commercie achterblijft op de staf. Mogelijk is hier variabele beloning gerelateerd aan werkelijke doelen, zoals bonussen, prestatieloon of winstdeling, debet aan. De bruto salarissen zijn dan relatief laag, het totale jaarsalaris kan aanzienlijk hoger zijn afhankelijk van behaalde commerciële resultaten.

Schaarste in de ICT branche wederom waargenomen

De ICT gerelateerde beroepen laten in het 1e kwartaal wederom een stijging zien van 4,0%. Als we inzoomen op de beroepsgroepen die hiervan deel uitmaken dan valt ons het volgende op:
In de hele sector zitten de salarissen in de lift, zowel voor de ICT strategen en planners, als ook de systeemontwikkelaars en de ICT beheerders, met resp. 4,1%, 2,6%, 3,1% en 4,2%. De trend zet zich door in 2008!

Overige trends begin 2008

Wat verder nog opvalt zijn de salarisstijgingen in de horecabranche en het toerisme tot een halt zijn gekomen. Beide branches hebben te maken met dalende salarissen, wellicht een correctie van het voorgaande jaar? Laten we hopen op een goede zomer!
Alhoewel financieel strategisch management in de lift zit, geldt het omgekeerde voor al het overig financieel personeel. In alle beroepsgroepen, planning en control, administratieve organisatie en administratie zijn dalende salarissen waargenomen. Een pas op de plaats of een trend, we houden het in de gaten!

Sterke regio's

In relatie tot de salarisstijging van strategisch gerelateerde beroepen, is het interessant om naar de volgende door ons waargenomen regionale bewegingen te kijken. Met name in de provincies Groningen en Zeeland, gevolgd door Zuid-Holland en Utrecht, nemen wij een positieve beweging waar in het 1e kwartaal van 2008. Blijkbaar zijn in deze provincies de communicatie, ICT, HRM en financieel strategisch experts het meest schaars.

Provincie      groei van de gemiddelde beloning
               in eerste kwartaal 2008

Groningen       3,3
Zeeland         3,0
Zuid-Holland    2,2
Utrecht         2,0
Limburg         1,8
Noord-Brabant   1,5
Gelderland      1,3
Noord-Holland   1,3
Friesland      -0,1
Overijssel     -1,6
Flevoland      -1,6
Drenthe        -6,6
Bron: www.loonindex.nl

Eprom organisatie adviseurs
Wij zijn als organisatie adviseurs gespecialiseerd in resultaatgerichtheid en beloningsvraagstukken. Bij organisatieadvies richten wij ons op het versterken van personeelsprestaties en het goed in balans brengen van beloning met feitelijke toegevoegde waarde van medewerkers voor hun organisatie. Wij bestaan sinds 1991, zijn gevestigd in Den Haag en werken voor klanten in diverse sectoren, zoals:
- grote ondernemingen zoals KPN, ABN AMRO, AKZO NOBEL, SMURFIT KAPPA en KLM
- gemeenten en provincies
- zorginstellingen
- bedrijven in het MKB-segment.
Eprom heeft momenteel een omvang van veertien adviseurs.
Meer informatie is te vinden op www.eprom.nl/